FETVA: Anne ve babaların, çocuklarının ilerideki yaşantılarında mutlu bir yuva kurmaları için gayret göstermeleri doğru ve gerekli bir davranıştır.

Ancak anne ve babalarının  evlenecek gençlerin makul isteklerine ve hür iradelerine ve hür iradelerine saygı duymaları da gerekir.

Çünkü nikah, evlenecek kişilerin kendi hür iradeleriyle yaptıkları bir sözleşmedir. 

Her ne kadar bazı mezheplere göre velilerin daha önce hiç evlilik yapmamış kızları zorla evlendirmeleri caiz görülmüşse de evlilik eşlerin ömür boyu birlikte  yaşama,  hayatın iyi ve kötü yanlarını birlikte omuzlama anlayışına dayandığı için evlenecek olanların karşılıklı rızalarının bulunmadığı bir nikah geçerli olmaz. (El-Hidaye)

EVLENMEYİ ENGELLEYEN DEĞİŞMEZ DURUMLAR

Ayeti Kerimede şöyle buyurulur:

''Size şunlarla evlenmek haram kılındı: '' Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kız kardeşleriniz, karılarınızın anneleri, kendileriyle zifafa karılarından olup evlerinizde üvey kızlarınız, eğer anneleri ile zifafa girmemiş seniz  onlarla evlenmenizde size günah yoktur- öz oğullarınızın karıları, iki kız kardeşi nikah altında bir araya getirmeniz.

Ancak geçenler önceden yapılan bu tür evlilikler başka. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir'' (Nisa; 4/ 23)

BİR HADİS: Ebu Hureyre'nin Peygamber sav den naklettiğine göre Peygamberimiz sav şöyle buyurdu: '' Bir kadın, halası ve teyzesi üzerine aynı anda nikahlanamaz. (Buhari)