Atabek  Muhammed Sad, bahtiyar bir şahtır. Tac ve Taht sahibidir. Gençtir ve talihlidir.

Aydındır ve iyi kalplidir. Saltanatta gençtir ama memleket idaresinde aldığı tedbirler gösteriyor ki, yaşlı ve tecrübeli zevat gibi hareket etmektedir.

Kültürü yüksek, büyük himmet sahibi, kolu kuvvetli gücü yeter, gücü yeter, gönlü de ayık ve uyanıktır.

Zamanenin annesi için ne büyük bir servet ve saadettir ki, böyle bir çocuğu yetiştirmiş, besleyip büyütmüştür. Elinin açıklığı ile denizi ve ahlakının yüksekliği ile de Süreyya yıldızını geçmiştir.

Sen büyük padişahların büyüğü, başısın. Devlet gözü senin yüzüne bakıyor. İçi inci dolu bir sedef; içinde tek inci bulunan sedef kadar değerlidir.

İşte sen bu tek inci tanesi gibi saltanatın değerli değerli bir süsüsün. İlahi! Sen onu kendi lütfunla  koru ve kem gözden  sakla, ona nazar değmesin.

Yarabbi! Onun adı şan ve şöhreti ufuklara yayılsın; onu sana itaatta başarılı kıl ve aziz et.

Allah'ım! Sen onu dinde imanda ve insafta daim kıl. Dünya ve ahirette onun muradını ver. Padişahım! Mel'un düşmanlardan Sana bir kötülük ve zamaneden de sana zarar gelmesin. Ancak Cennet ağacı senin gibi meyve verir. Babası namlı olduğu gibi oğlu da nam kazanmak istemektedir.

Bu hanedanı kötüleyen herhangi bir hanedandan hayır umma. Ne güzel din, kültür ve adalet. Ne iyi memleket ve devlet.

AllahIm! Sen bütün bunları ebedi kıl. Hükümdarların iyilikleri ve hizmetleri kıyas edilemez ve dil bunlara teşekkür etmekte acizdir.

İlahi! Sen bu fakir sever padişahı halkın başından eksik etme. Halk onun gölgesinde huzur içindedir ve rahat yaşamaktadır. Onu sana taatte başarılı kıl ve gönlünü ihya et. Onun ümit ağacı kuvvetlensin. Yüzü senin inayetinle akolsun ve saçları da senin lütfun ve kereminle ağarsın.

Ey Sadi! Sen bu sözlerin ve yazılarıyla  gösterişe kapılma. Özentiyi bırak. Hakiki dost isen, doğruyu söyle. Nasihat et. öğüt ver. İşte İşe yarayan sözleri getir kendin de gel. Çünkü sen menzilleri konakları, durakları bilen ve tanıyan bir kılavuzsun. Padişah ise, yola giden bir yolcu ve hak söze kulak veren bir dinleyicidir.