Bursa'da "Şuşa Günleri" programlarının ilki, Tayyare Kültür Merkezi'nde açılış töreni ile başladı.

Açılış programına Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Mammadov ile Türk Dünyasından birçok önemli isim katıldı.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Türk Kültür ve Mirası Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği “Bursa'da Şuşa Günleri ve Bursa'dan Şuşa'ya Devir Teslim” Programının açılış törenine katılarak davetlilere hitap etti. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın konuşmasından satır başları;

2022 Türk Dünyası Başkentliğini devralışımızın üzerinden 1 yıl geçti. Birçok organizasyon gerçekleştirdik. Türk Dünyası'ndan çok önemli isimler ağırladık. Bursa'da kültür harmanı oluştu. Türk dünyasının parçası olarak bu süreç bize mutluluk verdi. Kardeşimiz Şuşa'ya başkentliği versekte bu misyondan vazgeçmeyeceğiz. Şuşa 1993'de Ermenistan işgaline girdi. 1 sene önce geri alındı. Ermenilerin savaş gücü kırıldı. 44 günde zafer ilan edildi. 30 yıla yakın işgal altında olan topraklarda şu an Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor. Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında ki dik duruşu çok önemlidir. 

Şuşa'yı birçok program ile tanıtmış olacağız. Yarın devir teslim töreni gerçekleşecek. Birliğimiz, beraberliğimiz ve gücümüz daha da perçinlenmiş olacak. Gönül coğrafyamızdan gelen misafirlere hoş geldin diyor, hepinize saygılar sunuyorum.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev'in konuşmasından satır başları;

Şuşa Türk dünyası için çok önemlidir. Zaferi ülkelerimiz işbirliğini ileri taşıdı. Bizler teşkilatlarımızın 30. Yılını kutlarken Şuşa'nın Başkentliğini kutlamış olacağız. Bursa'da Şuşa günlerinin düzenlenmesinden memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. 2022'nin ilk günlerinden bu yana Bursa birçok etkinlikle Kültür Başkentliğini gerçekleştirdi. Yıl boyu tüm dünyaya kültür başkentinin nasıl olacağını gösterdi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sizleri saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın konuşmasından satır başları;

Osmanlı mirası Bursa'ya teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum.

Türk Dünyası ortak mirasına sahip çıkmak ve siz kadim dostları Bursa'da ağırlamak onur ve gurur vericiydi. Tek derdimiz Türk Dünyası idi. Nasıl temsil edeceğimiz idi. İlimiz ortak aklı hemen harekete geçti. Büyükşehir Belediyemiz elini değil gövdesini taşın altına koyarak alnı ak çıkacak bir başkentlik yapmaya çalıştı. Bursa'nın bu başarısının altında Cumhurbaşkanımız, Kültür ve Turizm Bakanımız ve temsilcilerin, valilik, belediyelerimiz ve STK'larımız desteği var. Emeği geçenlere şükranlarımı arz ediyorum. Başkentliği Şuşa'ya devretmekten dolayı onur duyduğumu belirtmek isterim. Azerbaycan'ın her derdi bizim derdimizdir. İki ülke arasında birçok devleti kıskandıracak, teorisyen ve diplomatları kıskandıracak dostluk vardır. Şuşa, sadece Azerbaycan'ın değil tüm Türk Dünyası gönlünde yer etmiştir. Azerbaycan'ın kültürel açık hava müzesi gibidir Şuşa. 30 yıl önce Ermenilerin talanına uğradı. Azeri müziği başkenti Şuşa, 2023 yılı Türk Dünyası Başkentliğine hazırlanıyor. Azerbaycan sanat ve müziği geçen yıl işgalden kurtulmuş oldu. Bursa'da atan Kültür Başkentliği kalbi Şuşa'da atmaya devam edecektir. Katılımlarından ötürü teşekkür ediyorum.

Açılışın ardından, Karabağ Hanlığı'nın son varisi Şuşalı Hurşidbanu Natevan'ı anma programı gerçekleştirilecek. Doğumunun 190. yılı kutlanan Azerbaycan'ın seçkin şairi Natevan'a dair 'Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı tarafından' bir belgesel film de beyaz perdeye yansıtılacak. Anma programı, edebî-müzikal kompozisyon ile sona erecek.

TİYATRODAN SERGİYE 

Şuşa'nın kuruluşunun 270. yıl dönümüne adanan ve Karabağ'ın tarihi gerçeklerini canlandıran, XX. yüzyıl Azerbaycan Edebiyatı'nın klasiği İlyas Efendiyev'in "Karabağname" (Hükümdar ve Kızı) piyesi ile Azerbaycan'ın Halk Yazarı Elçin'in "Kafa" romanından uyarlanan "Şuşa'da Yüreğim Kaldı" oyun, bu akşam Tayyare Kültür Merkezi'nde saat 17.00'de sahnelenecek. 

AZERBAYCAN'IN İNCİSİ ŞUŞA

Azerbaycan'ın tanınmış moda tasarımcısı Gülnare Helilova'nın "Karabağ Milli Giyim Koleksiyonu" tanıtım defilesi ise cuma günü saat 17.00'de Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Yıldırım Beyazıt Salonu'nda gerçekleştirilecek. Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı himayesinde kurulan ve Semerkand'da Türk Devletleri Teşkilatı'nın 9. Zirve Toplantısı'nda performans sergileyen, kadın müzisyenlerden oluşan  "Yedi Güzel" müzik grubu ise mini dinletileri ile Şuşa günlerine renk katacak. Azerbaycan'ın dünyaca ünlü fotoğrafçısı Reza Deghati tarafından Karabağ kültürünü yansıtan "Azerbaycan'ın İncisi Şuşa" fotoğraf sergisi ise aynı günün akşamı saat 19:00'da Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu Fuaye Alanı'nda sanatseverlerle buluşacak.

2023 yılının "Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçilen Şuşa, tarihte Azerbaycan'ın kültürel, sosyal ve politik hayatının en önemli merkezlerinden biri olarak görülüyor. Bursa'da "Şuşa Günleri'nin düzenlenmesi, "Türk Dünyası Kültür Başkenti" unvanının bir şehirden diğerine aktarılmasına yönelik yeni bir geleneğin sürdürülmesi hedefini taşıyor.

Editör: Haber Merkezi