Hz. ENES ra Peygamberimizin şöy  dediğini işitmiştir: '' Yüce Allah, İki sevgilisi olan gözlerini almak sureti ile kulumu sınadığım da sabrederse , bu ikisine karşılık ona cennetimi veririm, buyurdu. (Buhari) Mükafatı cennet olan bu sınavı sabır ve azimle karşılayan lardan biri de  Sahabei Kiramdan Abdullah İbn. Ümmü Mektum Dur.  Ama bir sahabi olan İbn. Ümmü Mektum Medinede Musab b. Umeyrle beraber yeni müslüman olanlara Kur'an okumayı öğrenmiş; Bilali Habeşi ile birlikte müezzinlik yapmıştır.

Bir çok savaşta Peygamberimizin vekili olarak Medine'de kalmıştır.  Tüm hayatı boyunca İslamı yaşama azminde engel tanımadığını gösteren örneklerden biri, Kadisiye savaşında şehit olmasıdır. Zira cihada gelenlerin geride kalanlardan üstün olduğunu, ancak mazeretlerin hükmün dışında tutulduğunu, bildiren ayete rağmen pek çok sefere katılmıştır. (Nisa; 4/ 95)

Nihayet sancaktarlık görevini de yerine getirdiği Kadisiye'de çok arzu ettiği şehitlik makamına erişmiştir. (Nesai)

İSTİAZE: ALEMLERİN RABBİNE SIĞINMAK

İstiaze, her türlü kötülüklerden korunabilmek için sözle Allah'ın  yardım ve himayesini istemektir. Bunun için ''euzü'' Maşallah Allah'a sığınırım Neuzü billah Allah'a sığınırız ibareleri kullanılır.

Hz. Ademden itibaren tüm peygamberler, çeşitli vesilelerle Rablerine sığınmayı bir hayat tarzı olarak benimsemişlerdir.

Hz. Nuh hakkında bilgisi olmayan şeyleri istemekten, Hz. Musa kavmine karşı alaycı bir tavır takınarak cahillik etmekten, Firavun gibi ahirete inanmayan kibirlilerden, ve onların düşmanlıklarından Allah'a sığınmıştır.

Peygamberimizde sav  Allahım! Bozgunculuktan, münafıklıktan ve kötü ahlaktan sana sığınırım'' Ebu Davud) duasında olduğu gibi kalbin kötülüklere kaymasından , tembellikten ihanetten, günahlardan, zulümden, cahilce davranmaktan ayak sürçmesi diye tabir ettiği kusurlardan yaptığı ve yapabileceği hatalardan Allah'a sığınmıştır.

HADİS: Sizden önceki müslümanların helak olmalarının sebebi, aralarından ileri  gelen zengin kimseler hırsızlık yapınca suçun cezasını vermeyip zayıf ve fakir kimseler hırsızlık yapınca ceza uygulamalarıdır.

AYET: Allah Kur'anla rızası peşinde olanları selamet yollarına iletir ve onları izniyle, karanlıklardan aydınlığa çıkarıp kendilerini dosdoğru bir yola iletir. (Maide; 5/ 16)