Boş hevesler peşinde koşan adamın hikayesini Beydeba '' Kelile ve Dimnede anlatıyor: Kerh bölgesinde hikmet sahibi bir zahit yaşarmış.

Bir gün zahidin evine uzak şehirlerden bir misafir gelmiş. Misafire Kerh bölgesine has bir hurma çeşidini ikram etmiş.

Hurmayı yiyen misafir, tadını pek beğenmiş ve ricada bulunmuş: Bu leziz hurmanın fidanından alıp, kendi memleketime götürmek, orada yetiştirmek istiyorum. Fidanı satın almamda ve bilgi edinmede bana yardımcı olurmusun?

Zahid misafirini el üstünde senden bu tutmasına rağmen bu soruya olumsuz cevap vermiş: '' Senin memleketinde onca çeşit sebze meyve yetişirken  neden bu fidandan istiyorsun ki? Buradan fidan alman senin için sadece bir meşakkat, bir yorgunluk olacaktır.

Zira bu fidan sizin memleketin ikliminde, toprağında yetişir mi? Onu dahi bilmiyorsun!...demiş ve ardından da hikmetli sözlerini eklemiş:

''Ulaşamayacağı şeylerin peşine düşen kimse olgun ve akıllı davranamaz. Boş heves uğruna harcanan zaman emek ve maddiyat kayıptır.

Ancak elindekilerle yetinirsen mutlu olursun''.

Ayet; Allah ve Resulüne itaat edin, birbirinize düşmeyin, sonra zayıflarsınız, ve zaferi elden kaçırırsınız. Sabredin, kuşkusuz Allah sabredenleri sever. (Enfal; 8/ 46)

Hadis; Malayaniyi faydasız söz ve lüzumsuz işleri terk etmesi, kişinin müslümanlığının güzelliğindendir. ( Tirmizi)

Allah'ım bana verdiğin nimetlere bereket ihsan et. Verdiğin şeylerin kötülüğünden koru. (Darimi)

Allah'ım! Senden hayırlı istekte bulunmayan ve Sana hayırlı dua etmeyi nasip eyle. (Hakim Müstedrek)