Cuma namazı, Müslümanlar için özel bir gündür.  

1- Cuma günü  imkanı olanlar sabahtan hazırlanmalıdırlar. Bu hazırlık, gerekli temizliği yapıp abdest almak, yeni ve temiz elbiseler giyip güzel kokular sürünmek,  vakar ve ciddiyet içinde erkenden camiye çıkmaktır.

2- Cuma günü için boy abdesti almak bazı alimlere göre farzdır, bıyıkları kısaltma, tırnak kesme, vb. bedeni temizlikleri yapmak, misvak veya fırça ile dişlerini temizlemek.

3- Cuma günü kehf suresini okumak, camileri temizleyip kokulandırmak, sabah namazında Secde ve insan surelerini, Cuma namazında ise Cuma ve münafikun veya A'la ve Casiye  surelerini okumak.

4- Cuma namazı için camiye girince, henüz  hutbe başlamış ise, kıbleye yakın boş boş bir yere oturmak, hatip minbere çıkınca onu can kulağı ile dinlemek.

5- Mescidde  Kedilere  eziyet vermeden uygun bir yere oturmak.

6- Hatibin hutbesinden  öğüt almak.

7- Hutbe esnasında tesbih, telefon saç sakal benzeri şeylerle oynamak.  

8- Hatip minberden inerken mihraba geçmesi için ayağa kalkmak.Bu, minber ve mihrab arasında oturanlar içindir. 

9- Çokca dua ve zikir yapmak, Hz. Peygambere bol bol savat getirmek te müstehaptır.

10- Cuma günü fakirlere, sadakalar dağıtmak da müstehaptır.

  *****

CUMA HUTBESİ:

Yıl içinde Ramazan ayı, geceler içinde Kadir gecesi ne kadar önemli ise, günler içinde cuma günü de o kadar önemlidir.

Çünkü Cuma günü Müslümanların bir araya geldikleri ve cemaatla haftalık ibadetlerini ifa ettikleri önemli gündür. Cuma günü müslümanların en önemli görevi haftalık ibadet olan Cuma namazını  kılmalıdır. Cuma suresinde yüce Allah bütün müminlere şöyle seslenmektedir:

''Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun, ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.'' (Cuma; 62/ 9)

Bilindiği gibi Cuma namazı farzdır. Bu farz ibadet hutbe ve namazdan oluşur. Hutbeden maksat ise, cemaate nasihat etmek, dini sahada onları bilgilendirmek onlara her türlü kötülüklerden uzaklaştıracak, iyiliğe yöneltecek nasihatları vermektir.

Hutbenin temel hedefi bütün müslümanların, dini, dünyevi faydalarını izah ve zamanın icabına göre ne surette hareket etmeleri gerektiğini öğütlemek, iyiliğe yönlendirmektir.