Selçuklu kültür medeniyetinin kazandırmış olduğu en önemli yapıtlarından biri olan Darüşşifalar, İslam dünyasındaki klasik hastaneler için kullanılan Darus-sihha, darülafiye, şifahane gibi isimlerle de bilinmektedir.

İlk Selçuklu Darüşşifası ve tıp medresesi Sultan Alparslan döneminde vezir Nizamülmülk tarafından Nişabur'da yaptırılmışsa da çoğunun Anadolu topraklarında inşa edildiği görülmektedir.

Kayseri'deki Gevher Nesibe Darüşşifası ve Gıyaseddin Keyhüsrev Tıp Medresesi Sivas'taki Keykavus Darüşşifası Selçuklu eserlerinden yalnızca birkaç tanesidir.

Darüşşifalar medrese, kervansaray gibi külliyelerin bir parçası olarak planlanmıştır. Bu külliyeler dönemlerinde halkın her türlü sosyo- kültürel ve sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını karşılayan yerler olmuşlardır.

Özellikle İstanbul'da çok sayıda hastane yapılmış, en önemli eserler ise Mimar Sinan tarafından yaptırılan Haseki Hastanesi ve Süleymaniye Külliyesi ve Şifahanesi olmuştur.

Hadis: Daha önce kabir ziyaretlerini yasaklamıştır. Bundan böyle mezarlıkları ziyaret ediniz. Kabir ziyareti sizlere sadece ölümü hatırlatır. (Müslim)

Ayet: Allah'ın sizi birbirinizden üstün kıldığı şeyleri iç çekerek arzu etmeyin. 

Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri vardır. Kadınların da kazandıklarından nasipleri var.Allah'ın lütfundan isteyin, şüphesiz Allah her şeyi bilmektedir. (Nisa;4/ 32)

Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir. (Nisa,4/ 29)