Allah daima üzerine rahmet yağmuru yağdırır ! Babam zamanından hatırımdadır.Henüz küçüktüm. Rahmetli, bana bir yazı tahtası bir deffter ve birde altın yüzük almıştı.

Ancak nerense bir müşteri peyda olmuş ve elime bir kaç hurma verip, yüzüğü elimden almıştı.

Küçük çocuk yüzüğün değerini bilmediği için, tatlı bir şey karşılığında onu elnden kaptırabilir. Fakat, dostum, sen ki büyüksün; ömrünün kıymetini nasıl bilmedin? Onu tatlı zevklere nasıl feda ettin? Kıyamet günü iyiler yeryüzünden Ülker yıldızına yükselir gibi yüce makamlara erişirken, yaptığın kötü işler etrafını  alacak ve utancından başın eğik kalacaktır.

Kötü işlerden hicap duy ki, yarın iyilerin karşısında utanmayasın.

O gün herkese dünyada söylediği sözler ve gördüğü işler sorulur. Büyük peygamberler bile korkudan titrerler. Peygamberlerin dehşet duydukları bir yerde sen ne yapabilirsin, elinden ne gelir?  Günahlarını nasıl mazur gösterebilirsin?

İbadet hususuna gayretli olan kadınlar, yarın ihmalkar erkekleri geçerler. Kadın senden fazla itibar görürse, sen sen erkekliğinden utanmazmısın?

Kadınlar, bir takım muayyen mazeretleri olduğundan bazen namaz kılmazlar. Senin öyle bir özrün yok. Ne diye ibadette kusur edersin? Ey kadınlar derecesine varamayan insan git işine erlik sözü etme.

Benim gibi bir şairin bu konuda ne sözü olabilir? Bak söz sultanı Unsuri ne güzel sözler: '' Doğru değilsen muhakkak eğrisin. Madem kadın kadar olamıyorsun  erkek değilsin''.

Nefsini naz ve eğlence ile beslersen düşmanını kuvvetlendirmiş olursun.''(Bostan- Sadi Şirazi)

Hikaye: Birsi padişaha kafa tuttu. Padişah da al bunu kanını dök, diye onu düşmanına teslim etti. Zavallı adam kindar düşmanının elinde yanıp yakılarak şöyle diyordu:

''Dostumu incitme seydim düşman elinden hiç cefa çeker miydim? ...

Dostunu gücendiren adam, kendi derisini düşman tırnağıyla yüzdürür. Dostunla gönül ve söz birliği halinde olursan, düşmanının kökü kendiliğinden kazınır...

***

Zeki ve ihtiyatlı insanlar, ince ruhlu erler, meseleler karşısında uyumak şöyle dursun, uyuklamazlar bile...Onlar daima dikkatli en ufak bir işaretten büyük manalar çıkarır, uzak uzak imalardan nasihatlar celbeder ve ibret dersi alırlar. 

Sende başını yıldızlara kaldırdığında '' Rabbena ma halakte haza batılen'' diyerek ibret gözünle baka kal. Bir cenazeye rast geldiğinde '' İnna Lillah....'' diyerek ağla.

Malumun olsun! Yarın seni de bir taputa koyabilirler. Sabaha sağ çıkmaman olmayacak bir şey değildir''. (Şeyh Sadi Şirazi)