Dinden çıkmayı gerektiren sözleri kasıtlı olarak söyleyen kişi dinden çıkacağı için eşiyle arasındaki nikah bağı sona erer.

Dinin kesin esaslarından birisinin inkar edilmesi veya hafife ya da alaya alınması, kişinin dinden çıkmasına sebep olur.

Mesela Allah'a, peygambere ve dinen mukaddes olan değerlere küfreden, namazı ve orucu inkar eden kişi İslam dininden çıkmış olur.

Hanefi mezhebine göre, eşlerden birinin dinden çıkması ile evlilik kendiliğinden sona erer.

Tevbe etse bile yeni bir nikah akdi olmaksızın evlilik hayatını devam ettiremez. Şafi mezhebindeki ağırlıklı görüşe göre, dinden çıkan kimse tevbe eder de iddet müddeti içinde İslam'a dönerse yeni bir nikah akdine gerek kalmaksızın evlilik hayatını devam ettirebilir.

İnançsızlık sebebiyle ya da dini değerlere hakaret etmek amacıyla olmasa bile sırf ağız alışkanlı ile dinden çıkmayı gerektiren sözleri söylemek de büyük günahtır.

Bununla birlikte, bilinçli olmadan söylenen bu sözlerle dinden çıkılamayacağı için nikah da bozulmaz. Çünkü burada maksat dini değerlere hakaret etmek veya bu değerleri hafife almak değildir.

Şu kadar var ki bu tür söz ve davranışlarda bulunan kişinin tevbe istiğfarda bulunması ve tekrar böyle bir hataya düşmemeye gayret etmesi gerekir.

(İbn. Abidin)

***

Hadis; Hz. Sevban ra Peygamber efendimiz sav den şöyle rivayet etmiştir; '' Hiç bir kimsenin izinsiz olarak bir başkasının evinin içine bakması helal değildir. Eğer bakarsa sanki eve girmiş gibi sorumlu olur'' .(Tirmizi)

Abdurrahman İbn. Sad, Peygamberimizden şöyle rivayet etmiştir: '' Kişinin eşiyle birlikte olduktan sonra onun sırrını ifşa etmesi, kıyamet gününde Allah katında vebali en büyük olan emanetler indir. (Müslüm)