Bir gün birisi, karşılaştığı zor bir konunun çözümü için Hz. Aliye müracaat etti. Şehirler fetheden, düşmanlar bağlayan, onları mağlup eden, düşmanlar bağlayan onları mağlup eden o Emir de  bu husustaki bilgi ve düşüncesini  şöyle ve kanaatını belirtti.

O mecliste bulunanlardan biri:

''Ya Ebel- Hasan! Bence bu müşkülün cevabı buyurduğunuz gibi değildir, dedi. Emirel-Mümininin bu şahsın itirazına hiç içerlemedi. İlmi kemal, ve fazileti herkesçe malum olan Haydar hazretleri: Pekala! Daha iyi bir hal şekil biliyorsan söyle, diye buyurdu. O şahıs, bildiğini söyledi ve konuya daha iyi bir çözüm getirdi.

Hakkı teslim etmek büyüklüktür. Güneş balçıkla sıvanmaz. Ali İbn. Ebi Talib o cevabı pek beğendi ve orada bulunan cemaata hitap etti:

'' Ben yanılmışım. Hata etmemek yalnız ve ancak Zatı Bariye mahsustur. Bu zat benden iyi söyledi, buyurdu. Böyle bir itirazın bugün öyle büyük bir mevki sahibine yapıldığını düşün...

Gururdan yalnız onun yüzüne bakmakla kalmaz;  büyüklerin huzurunda konuşmak ne haddine diyerek onu kovar; adamlarına emir vererek dışarı attırır ve belki de dövdürdü. Arkadaş! Kimin başına büyüklük, benlik yeli esiyorsa onun hakkı ve hakikati dinleyeceğini sanma. Bu gibiler ilimden usanır, örgütten arlanırlar.

Ne kadar yağmur yağsa taşın üzerinde şakayık çiçeği bitmez. Sende fazilet denizinin incileri varsa, kibirsiz ve ben      lik iddiaları olmayan kimselerin ayaklarına dök.

Baksana! Güller, laleler hep o mütevazi kara toprakta biter.

Kendi gözünden düşmeyen başkasının gözüne giremez. Ey Hikmet sahibi! Etek dolusu incilerini benlikle dolmuş kişilerin üzerine saçma. 

Sen kendini övme! Bırak seni başkaları övsün ler. Sen kendini metheder sen başkalarından sena bekleme.

GÜZEL HUYLU OLMANIN FAYDASI: Ahlakı çok güzel bir adam , hayatta iken kötüler hakkında da iyi şeyler söyler ve onlara iyi muamelede bulunurdu. Öldükten sonra bir arkadaşı onu rüyada görmüş ve ölümünden sonra başına gelenleri bana anlat demiş.

Ölen zat gülerek şu cevabı vermiş: '' Ben, hayatımda kimseye kötü muamelede bulunmadığım için burada da bana fena muamele etmediler.''