Cenabı Allah, ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır:

'' Ey iman edenler! Kadınlara zorla mirasçı olmanız size helal değildir. Açık bir hayasızlık yapmış olmaları dışında, kendilerine verdiklerinizin bir kısmını onlardan geri almak için onları sıkıştırmayın. Onlarla (hanımlarınızla) iyi geçinin. Eğer hoşlanmıyorsanız, olabilir ki, siz bir şeyden hoşlanmasanız da Allah onda pek çok hayır yaratmış olur. (Nisa; 4/ 19)

Hz. Aişe validemizden rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber sav kendisini ibadete vererek ailesiyle ilgilenmediğini duyduğunda Osman İbn. Maz'nunu  çağırmış ve şöyle buyurmuştur: ''

Ailenin senin üzerinde hakkı var. Misafirinin senin üzerinde hakkı var. Nefsinin senin üzerinde hakkı var''. (Ebu Davud). 

İslam dini nikahı, aile olmanın eşler arası huzurun aile bireylerinin hukukunu korumanın yanı sıra sağlıklı ve güçlü toplumları oluşturmanın da en önemli adımı görmüştür.

Eşler sevgi ve merhametle beslenen huzuru var etmenin çapasını verirken devamını sağlamakla da sorumludurlar. Bu çapa karşılıklı hak ve sorumlulukları yerine getirmekle mümkün olacaktır. Evlilik öncesi kendi hakları ve sınırları çerçevesinde olan birey artık başka hakların ve sınırları çerçevesinde olan birey artık başka hakların ve sınırların içerisindedir. Başkalarının

haklarının başladığı yerde bireyin sorumluluğu başlayacaktır.

Peygamber efendimiz sav; '' Hepiniz sorumlusunuz ve hepiniz yönettiklerinizden mesulsünüz. Devlet başkanı bir sorumludur ve yönettiklerinden mesuldür. Evin beyi, bir sorumludur ve yönettiklerinden sorumludur. Hizmetçi de efendisinin malı üzerinde bir sorumludur ve yönettiklerin de mesuldür.(Buari) beyanıyla herkese bir bir sorumluluk yüklemektedir.

Bununla birlikte Cenabı Allah nikahla oluşan bağın getirdiği yükümlülükler olarak kadınların sorumlulukları  kadar haklarının da bulunduğunu beyan buyururken, erkeklere bir derece fazla ekonomik sorumluluk yüklemiştir.(Bakara, 2/ 228)

Annesinin, bekar kız kardeşinin ve kızının mali haklarını korumak  ve kollamak bağlamında dır bu sorumluluk.

O halde aile bireyleri aradıkları haklarını sorumlulukları yerine getirmede bulacaktır.