İslam, insanı maddi ve manevi her türlü zarardan korumak için bir takım kurallar ve insana zarar verebilecek pis ve iğrenç olan her şeyi habis yasaklamış temiz, güzel ve faydalı olanı da tayyibat helal kılmıştır. ( Bakara; 2/168-173-Araf; 7/ 157)

Kur'an ve sünnette etleri yenmeyen hayvanlarla ilgili bir liste verme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilenler yanında bazı hayvanlar için de belli ilke ve ölçüler konmakla yetişmiştir.

Bu konuda şöyle buyurmuştur: ''  Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adına boğazlanan; henüz canı çıkmamış iken kestikleriniz, hariç olmak üzere boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, boynu olarak ölmüş ve  yırtıcı tarafından parçalanmış hayvanlar ile tazim amacı ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar size haram kılındı. (Maide 5/3)

Ayrıca sağlığa zararlı maddelerin tüketilmemesi İslamın genel ilkelerinden kabul edilmiştir. Hz. Peygamber sav sünneti Kur'an kerimde ki yasaklamaları teyit eden ifadelerin yanı sıra  ''necis ve iğrenç'' yiyeceklerin, özelliklerine ilişkin detaylı detaylı açıklamaları da içermektedir.

Mesela Hz. Peygamber, yırtıcı hayvanların parçalayıcı uzun ve sivri dişleri olan hayvanlar ve yırtıcı kuşların pençesi ile avını parçalayan kuşlar etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir.

Diğer yandan, Kur'anı Kerimde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu belirtilmiştir. (Maide; 5/ 96)

Hz. Peygamber de denizin suyu temiz, ölüsü helaldir buyurmuştur.

Hanefi mezhebi, zikredilen naslardan helal olduğu belirtilen deniz hayvanları ifadesiyle balık türünün kastedildiği dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, istakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir. (Kasani)

Şafii mezhebinde ise, konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapmıştır: '' Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, ise haramdır.