Nikah kıyıldıktan sonra henüz girilmeden yapılan boşanma geçerlidir.

Bu durumda bir bain talak meydana gelir. (Hidaye) Boşayan erkek, boşadığı eşine tekrar dönmek isterse, ancak yeni bir nikahla dönebilir.

Bu şekilde boşanan çiftler, nikahlı iken yanlarına kimsenin izinsiz giremeyeceği bir yerde baş başa kalmışlarsa (halvet'i sahiha) erkeğin kadına tam mehir vermesi lazımdır. (Nisa suresi; 4/ 20-21)

Kadının da bir evlilik için iddet beklemesi gerekir. (l-mebsut) Ancak halveti sahiha olmadan önce boşanma söz konusu olduğunda mehir belirlenmemişse, kocanın mehir konusunda sorumluluğu yoksa da bütçesine ve toplumun örfüne uygun bir şekilde kadına müt'a denilen bir hediye verilmelidir. Ancak daha önce bir mehir miktarı belirlenmişse koca, bunu yarısını ödemekle yükümlüdür. (Bakara; 2/ 236)

***

Ayet; Ey iman edenler! Kadınlara zorla mirasçı olmanız size helal değildir. Açık bir hayasızlık yapmış olmaları dışında kendilerine verdiklerinizin bir kısmını onlardan geri almak için onları sıkıştırmayın. Onlarla (hanımlarınızla) iyi geçinin, hoşlanmasanız da Allah onda pek çok hayır yaratmış olur.

(Nisa; 4/19)

Hadis; Hz. Aişe ra naklettiğine göre, Resulullah sav şöyle buyurmuştur; '' En bereketli nikah, külfeti en az olanıdır. (İbn. Hanbel)

Not: Günümüzde gizli nikah kıymak caiz değildir. Nikah ilan edilmeli ve tef çalınmalıdır. Buda peygamberimizin sünnetidir.

Dinimizde muta denilen geçici veya sözleşmeli kıyılan nikahlar batıldır, geçersizdir.

Bunu yapanlar da günah işlemiş olurlar.