İslam gelmeden önce Araplar arasında pek çok bidat ve hurafe mevcuttu.

Bu batıl inançlardan birisi de Kuranı Kerim'de ''şeytan işi pislik'' olarak tanımlanan fal idi.

Cahiliye dönemi insanları bir tek olan Allah'a  inanmak, O'na güvenip O'ndan yardım dilemek, üzerlerine düşen vazifelere sıkı  sıkıya sarılıp neticeyi O'na bırakmak yerine fallardan medet umarlardı. Savaşa girerken, yolculuğa  çıkarken, nikah, ticaret; kısmet arama vb. kararları almadan  önce fal okları atar, çıkan sonucu putlarının onayladığına inanırlardı.

Mekkenin fetih günüydü, Sevgili Peygamberimiz ve Ashabı Kiram Allaha sonsuz hamd ve sena ederek Mekke'ye girdiler  ve sevinçle  Kabeye gittiler. Allah Resulü sav Kabenin içine girdiğinde 

Müşriklerin Hz. İbrahim ve Hz. İsmaili fal kalemleriyle  resmettiklerini görünce yanındakilere şöyle buyurdu: '' Allah bunları yapanları kahretsin. Allah'a yemin ederim ki, bu iki peygamber,hiç bir zaman  böyle fal kalemleriyle rızık ve kısmet aramamıştır. (Buhari) 

****

İLAHİ MESAJ VAHİY

Vahiy, Allah'ın bir emri, hükmü veya bilgiyi Peygamberine bildirmesidir.

Allah Teala'nın peygamberlere vahyetmesi ilk insan Hz. Ademle başlamıştır. Yüce Allah doğrudan veya melek vasıtasıyla, perde arkasından peygamberlere hitap yoluyla  peygamberlerin kalbine ilka etmesiyle ve Cebrail'i   asli suretinde Peygambere göndererek ayetlerini bildirmiştir.

Vahiy,  Yüce  Yaratıcının insanlarla münasebet kurması ve onları bilgilendirmesi dir. Vahyin sağladığı bilginin  insanlık için hayati bir önemi vardır. Peygamberimiz sav vahiyle gelen bilginin muhafazası ve gelecek kuşaklara ulaştırılması için her türlü tedbiri almıştır. Cebrail'in as  getirdiği ayetlerin sayısı, geliş tarzı ve yoğunluğu  günden güne farklılık gösterse de, nazil olan ayetlere  Hz. Peygamberin sav hassas yaklaşımı prensip olarak hiç değişmiyordu.

O, inen her ayeti önce okuyor, ardından bizzat kendisinin  vahiy katibi olarak görevlendirdiği Sahabilerine yazdırıyordu. Ayetler, ogünün imkanlarıyla papirus parçaları, kürek kemikleri ya da hurma dalları gibi mevcut malzemelere kaydediliyordu.

Vahiy, inanç ibadet, ahlak ile ilgili temel vazgeçilmeyecek ilkeler ortaya koymuştur.

Son vahiy Kur'an kıyamete değin mucizeliğini sürdürecektir.

HADİS: Allah'ım! Mal, aile, çocuk olarak insanlara verdiklerinin hayırlısını  dilerim. Sapıtan ve saptıranları değil. (Tirmizi)