Nişanlıların rahat görüşebilmek için aralarında nikah kıymaları caiz midir?...

Cevap: Evlenmeyi diğer akitlerden ayıran özelliklerden biri bu vakitten önce genellikle bir nişanlanma döneminin geçirilmesidir.

Taraflar bu süreç içinde birbirlerini daha iyi tanır, karşılıklı hediyeler alınıp verilir. 

Bu dönemde nişanlıların mahremiyet ölçülerini gözetmek kaydıyla birbirlerini daha yakından tanımak amacıyla görüşüp konuşmalarında bir sakınca yoktur.

Fakat nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri İslamın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir.(Tirmizi)

Günümüerekse velilerin izinsiz olarak gerekse velilerin bilgisi  dahilinde  nişanlılık döneminde guya dini hassasiyetleri gözetmek amacıyla halk arasında dini nikah olarak bilinen merasimi yapmakta ve sonuçta hiç de arzu edilmeyen üzücü hadiseler meydana gelmektedir. Bu tür olayların yaşanmaması için yapılan nikah akitlerinin mutlaka kayıt altına alınıp hukuki güvenceye kavuşturulması gerekir.

Çünkü dindar olduğunu söyleyen gençler ve aileleri, resmi tescil  olmadığı durumlarda çok kere aralarında akdedildiği ifade edilen akitlerin gereğini yerine getirmemekte, taraflardan biri ve genellikle kız tarafı mağdur duruma düşmektedir.

Böylece dinimizin nikahtan gözettiği ulvi gaye gerçekleşmek şöyle dursun insanlar din adına birbirlerine zulmeder hale gelmektedirler.

Nikah kıyıldığında dinen evlilik hayatı başlar ve karı koca arasında mihir, nafaka, miras gibi bir takım haklar ve sorumluluklar tahakkuk eder.

Günümüzde bu haklar evliler resmen tescil ettirilmeden korunmadığında evlenecek kişilerin '' resmi nikah kıyılmadan halk arasında dini nikah yada imam nikahı olarak bilinen geleneksel merasimi yapmaları kesinlikle uygun değildir''.

Nikah bir ilandır. Flanca hanım, filanca kişinin nikahı altındadır. Nasıl olsa kimse bilmez diyerek gizli nikah yani imam nikahı dediğimiz olaya güvenmemelidir.