Fıtre diye bilinen fıtır sadakası insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükür olarak dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın belirli kişilere vermesi vacip vacip olan sadakadır.

Vacip oluşu, sünnetle sabittir. (Buhari) Kişi kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber sav köle, hür büyük küçük kadın erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde işçinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara usulüne (anne- baba edeler ve nineler) Füruuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez.

Fitreler bir fakire verilebileceği gibi birkaç fakire de dağıtılabilir. Ancak bir kişiye verilen miktar bir metreden az olmamalıdır.

KUTÜL AMARE

Birinci dünya savaşı sırasında hedefleri Bağdat'ı almak olan İngilizler, General Townshend 26 Eylul 1915 tarihinde Kut'ül Amare Yi işgal ettiler.

22-26 Kasım 1915'te Bağdat'a 30 km mesafedeki Selman pak denilen yerde saldırıya geçtiler. İngiliz Ordusu çatışmalar sonrası büyük kayıplar vererek Kut'ül Amareye çekilirken, Osmanlı Ordusu bölgeyi kuşatma altına aldı. İngilizlerin kuşatmayı kırma, ordularına yardım etme girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Halil Paşa kumandasındaki bu kuşatma yaklaşık beş ay sürdü. 29 Nisan 1916 günü anlaşma imzalanması sonrasında Osmanlı kuvvetleri Kut'ül Amareye muzaffer olarak girdi ve 13.309 kişilik İngiliz ordusunu teslim aldı.

Kut'ül' Amare zaferi Osmanlı'nın güney cephesini ele geçirmek isteyen İngilizlerin planlarını sekteye uğratmıştır.

Zayıfladığımız anda dahi inancımız ce cihat neticesinde ortaya çıkan manevi güç, ile neler başarabileceğinizi gösteren bu zafer şanlı tarihimizin altın sayfalarına şerefle işlenmiştir.

AYET: Gerçek hükümdar olan Allah, yücedir. Sana O'nun vahyi tamamlanmadan önce Kur'anı okumakta acele etme ve Rabbim benim ilmimi artır. (Taha; 20/114)