FETVA:  Eşlerin birbirlerinden nefret etmesi, haksız davranışları, evliliğin gereği olan hukuka riayet etmemeleri, kocanın hanımına şiddet uygulaması veya onu haram bir fiili işlemeye zorlaması gibi kötü muamele ve geçimsizlik hallerinde ilk aşamada ne yapılması gerektiğini Kur'anı Kerim şöyle açıklamıştır:

''Eğer karı ile kocanın aralarının açılmasından endişelenirseniz o zaman kendilerine erkeğin ailesinden bir hakem, kadının ailesinden bir hakem gönderin.

Bunlar barışmak isterlerse Allah, aralarındaki dargınlık yerine uyuşma lütfeder.'' ( Nisa;4/ 35)

Ayeti kerime, eşler arasında baş gösteren geçimsizlik hallerinde hakemler aracılığı ile arayı bulmayı emrederek evliliğin devamından yana gayret sarf önermesini önermektedir. Buna rağmen ara bulunmaz kötü muamele ve geçimsizlik devam edecek olursa Malikiler, hem zarar gören kadının hakime müracaatla tefrik talebinde bulunabileceğiniz hem de ıslah için görev alan hakemlerin, karı- kocanın vekalet vermesine gerek kalmadan bedelli ya da bedelsiz tefrik haklarının bulunduğunu söylemişlerdir. (İbn. Rüşd)

Hanefi ve Şafiiler ise hakemlerin boşuna yetkisinin ancak koca tarafından kendilerine boşama vekaleti verilmesi halinde söz konusu olabileceğini belirtmişlerdir.

1917  tarihli Osmanlı Hukuki Aile kararnamesi, Maliki mezhebinin içtihadını benimsemiş ve konuyla ilgili olarak şu düzenlemeyi yapmıştır:

''Eşler arasında geçimsizlik çıkıpta mahkemeye müracaat edildiğinde mahkeme, her iki taraftan birer hakem tayin eder. Hakemler eşler arasını düzeltemezse ve kusur da kocada bulunursa hakem, karı kocayı ayırır.

Kusur kadında ise, mehir miktarı üzerinden bedelli boşanmaya (muhalaa) hükmeder. Hakemlerin vereceği kararlar kesindir ve onların değerlendirmelerİne   göre hakimin vereceği tefrik hükmü bir bain talak sayılır. (HAK.md 130)

 ***

Hadisi Şerifte Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: '' Yönettikleri insanlara ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletli davrananlar, Allah katında, Rahmanın yanında nurdan kürsüler üzerinde ağır lanacak tır.'' (Nesai)