Bağdat'ın Halifesi Harun Reşid'in oğullarından biri hiddetli hiddetli babasının huzuruna çıkarak '' Filan zabitin oğlu, anneme hakarete bulundu ve küfür etti'' diye şikayette bulunmuş.

Harun Reşid devlet erkanına dönerek, '' Ne yapmalı''? Bunun cezası nedir? diye sorunca, birisi öldürülsün; ikincisi; dilini keselim: üçüncüsü de; malları müsadere edilerek sürülsün'' dedi.

Harun Reşid, ''Oğlum'' dedi, En iyisi sen onu affet. Af etmezsen o ne kadar küfür ettiyse sende onun annesine o kadar söv, ama ileri gitme, intikam haddinden fazla olmamalı ve derecesini geçmemeli. Yani, bizim tarafımızdan bir haksızlık halini almamalı ve zulüm derecesine varmamalı.

Aksi takdirde o haklı olur ve davayı o kazanır''.

KIT'A; Akıllılar indinde yiğitlik, kükremiş ve azgın file karşı çıkmak değildir. Asıl yiğitlik, hiddet ve öfke anında dahi kendine hakim olup, batıl söz söylememektir.''

Mesnevi; Ahlaksız bir insan bir gün birisine sövmüş. Sövülen adam buna tahammül etmiş ve demiş ki;

''Hay encamı airola! Allah iyiliğini versin. Ben senin dediğinden daha fena bir kimseyim, Muhakkak ki sen benim ayıbımı benim kadar bilemezsin''.

Elinden geldiği kadar bir kimseye dert açma, kalbini kırma. Çünkü bu yolda dikenler vardır. Muhtaç bir fakirin işini gör. Çünkü senin de yapılacak işlerin olur.

BEYT; Kızgın bir demiri elle yoğurup hamur haline getirmek; bir emir önünde elpençe divan durmaktan daha iyidir''.

KIT'A; Kıymetli ömür sırf iki şey için geçip gidiyor. Yarın ne yiyeyim ve kışın ne giyeyim? 

Ey doymaz ve utanmaz, asi asi karın! Bir ekmeğe kanaat et ki, hizmetkarlık edip onun bunun önünde kambur gibi iki büklüm olmayasın ve belini eğmiyesin.

İBRET; Birisi adil Nuşirevan şu müjdeyi getirdi. ''Hak Teala senin falan düşmanını ortadan kaldırdı.'' Nuşirevan dedi ki; Beni bırakacağını söyledi mi, işittin mi?...

Şeyh Sadi Şirazi.