İnsanı farklı ve değerli kılan özelliklerin biri de güzel söz söyleme yeteneğidir.

İnsan olarak çoğu zaman öneminin farkında bile olmadığımız bu nimetle ilgili olarak Yüce Rabbimiz, güzel söz ve insanları bağışlamanın, peşinden

gönül kırma gelen bir sadakadan daha hayırlı olduğunu ifade eder. (Bakara; 2/ 265)

Dil, nice dostlukları bitiren, yeri geldiğinde de gönülleri feth edip nice düşmanları barıştıran  ve gücünü gönülden alan bir emanettir.

Yumuşak sözler taş kalplere bile tesir eder. deyişi bu gerçeğe işaret eder. Gönül alan hoş bir söz söylemek, tatlı dille geri çevirmek, ayıpları örtmek, saygısızlığa karşı bağışlama ile davranmak arkasından eziyet gelen veya gönül bulantısı ile birlikte olan bir sadakadan daha hayırlıdır.

Güzel bir söz, kalplerin yaralarını sarar, onları hoşnutluk ve güler yüzlülük duyguları ile doldurur. Bağışlama, ruhların kinlerini temizler, yerine kardeşlik ve doğruluğu yerleştirir. 

İnsanoğlu konuştuğu zaman sözlerini farkında olmalı. Dil yarası, ağır bir yaradır. Tedavisi mümkün olmayabilir. Farkında isek, eski gönül adamları konuştukları zaman az konuşur ve ne konuştuğuna çok dikkat ederlerdi. Mala yeniden son derece kaçınmalı ve insanları kırmamaya dikkat etmeli.

Sokak ve kahve köşelerinde söylene sözlere dikkatli olmalı. İnsanın her işittiği söz, kaynak haber olmamalıdır. Unutma ki, incitirsen, bir gün sende mutlaka incinirsin.

Hadis; Bütün insanlar, Ademin çocuklarıdır. Adem ise, topraktandır. (Tirmizi)

Dünya ile ahiretin Rahmanı ve Rahim olan Allah'ım! Bana merhamet edecek olan Sensin. Başkasının merhametine muhtaç bırakmayacak şekilde bana rahmet et. (Hakim Müstedrek)

Hediyeleşin! Zira hediyeleşme, kalpdei kin ve haasedi yok eder.(Ahmed İbn. Hanbel).

Birbirinizi kıskanmayın, birbirinize kin tutmayın, başkalarının ayıplarını konuştuklarına kulak kabartmayın. (Müslim)