Allah tarafından Beytullahın yeri bildirildikten sonra Hz. İbrahim oğlu Hz. İsmail ile beraber, bir olan  Allah'a adanan ilk mabed olarak
Kabeyi inşa etmiştir.
Kendisinden, insanlar arasında haccı ilan etmesi ve Beytullahı temiz tutması istenmiş ve böylece bu kutsal mekan bütün Müslümanlar için 
hac yeri ve ilk kıble yapılmıştır. (Hac; 22/ 26-28).
Hz. İbrahim, Beytullahın bulunduğu Mekkenin emin bir şehir olmasını dilemiş, bölgeyi ''haram'' ''kutsal'' ilan ederek burada kan dökülmesini ve dışarıda caiz olan bazı işlerin yapılmasını yasaklamıştır.
Ayrıca Allaha kendi neslinden bir ümmet çıkarması ve onlara içlerinden bir peygamber göndermesi için dua etmiştir.(Bakara/ 128-129).
''Ben babam İbrahimin duası kardeşim İsa'nın müjdesi ve annemin rüyasıyım,'' sözüyle işaret eden Peygamberimiz Hz. İbrahim'in duasını şükran nişanesi olarak müminlere namazlarında ''salli ve barik'' dualarını okumayı öğütlemiştir.
*
HADİS; İki kişiye gıpta edilir; Allah'ın verdiği malı hak yolunda harcamayı başaran kimse ve Allah'ın verdiği ilim ve hikmet ile yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına öğreten kimse.(Buhari)
Allah'ım! Beni önümden, arkamdan, solumdan ve üstümden gelecek belalara karşı koru.(Ebu Davud)
AYET: Kitabın indirilişi,aziz ve hakim olan Allah'ın katındadır.
Biz bu kitabı sana gerçeğin bilgisi olarak indirdik; öyleyse içten bir inanç ve bağlılık göstererek sadece Allah'a ibadet et. (Zümer; 39/ 1-2)