Dinimiz göre, kişinin kendi canına kıyması haramdır. Tıbbi verilere göre yaşama ümidi kalmamış veya şiddetli acılar hisseden bir insanın, hayatına bir başkası eliyle son verdirmesi demek olan ötanazi, talepte bulunan kişi açısından intihar, bunu uygulayan açısından bir cinayettir.

Kur'anı Kerimde; '' Ey iman edenler! Kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, size karşı çok merhametlidir. Kim düşmanlık ve haksızlık ile bunu, (haram yemeyi veya öldürmeyi) yaparsa bilsin ki onu ateşe atacağız; bu ise Allah için çok kolaydır. ( Nisa; 4/ 29-30) 

Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. Allah, bunları size düşünesiniz diye söylemektedir. (En'am; 6/ 15) buyrulur.

Peygamberimiz acı ve sıkıntılardan dolayı ölümün temenni edilmemesini istemiştir. (Buhari)

Bu deliller de  gösteriyor ki, Allah'ın emanet ettiği cana haklı bir gerekçe olmadan kıymak asla caiz değildir.

Çünkü bu hem Allah'ın emanet ettiği cana haklı bir gerekçe olmadan kıymak asla caiz değildir. Çünkü  bu Allah'ın koyduğu sınırları çiğnemek hem de O'nun takdirine karşı isyan anlamına gelir. Ayrıca Allah'ın emirlerini tanımamak ve Allah'a karşı isyan etmektir. Ayeti kerimede, kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın buyuruyor. (Bakara; 2/ 195)

Ayrıca ötanazi bir cinayettir. Kesinlikle caiz değildir. Allah'ın verdiği canı ancak Allah alır.

***

Evden çıkarken yapılacak dua:

Ümmü Seleme ra Peygamberimizin evden çıkarken şöyle dua ettiğini rivayet ediyor:

''Allah'ın adıyla çıkıyorum, Allah'a güveniyorum. Allah'ım! Sapıklığa düşmekten veya başkalarını saptırmaktan, doğru olan yoldan çıkmaktan, başkalarını da doğru olan yoldan çıkarmaktan, haksızlık etmekten ve haksızlığa uğramaktan, cahilce davranmaktan ve başkalarının cahilce davranışlarına maruz kalmaktan Sana sığınırım.''