Kabirleri haftada bir gün özellikle Cuma veya cumartesi günleri, bunada vakimiz olmazsa hiç değilse bayram günlerinde ziyaret etmek iyidir.

Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölünün yüzüne karşı durarak şöyle dua eder:

'' Ey müminler yurdunun sakinleri, bizler de inşaallah sizlere kavuşacağız. Allah'tan bizim için ve sizin için af dilerim''.

Peygamberimiz sav Baki mezarlığını ziyaret ettiğinde böyle selam verir ve dua da bulunurdu.

Ziyaretçinin oturup Kur'anı Kerim okuması da sevaptır. Bu  sevabı ölülere bağışlamasından onlar yararlanır.

Kendisine de Cenabı Hak, ecir ve mükafat verir. Kabirlere doğru namaz kılınmaz ve kabirler üzerine oturulmaz. Mezar taşlarına el veya yüz sürmek caiz değildir. Ölülere adak yapılmaz, mezarlardan herhangi bir istek yapılması günahtır.

Kabirleri çiğnemek ve kabir üzerinde uyumak mekruhtur. Kabirlerde bulunan ağaçların  kesilmesi haramdır. Kabirlerin üzerinde biten yeşil otları koparmak caiz değildir. Ancak kabir üzerinde ki ağaç veya otlar kurumuşsa bunları koparmak ve temizlemekte bir sakınca yoktur.

Kabirlere çaput bağlamak veye dilekte bulunmak şirktir. Kabirler üzerine mum yakılmaz.

Kabir ziyaretlerini daha önce Peygamberimiz yasakladı ve belirli bir zaman sonr şöyle dedi:

'' Daha önce ben size kabirleri ziyaret etmeyi yasaklamıştım. Bundan böyle kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabir ziyareti size sadece ahireti ve ölümü hatırlatır.''

Gerçekten de ölüm düşündürücü ve ibrettir. Ne kadar yaşarsan yaşa sonu ölümdür. Bu nedenle üç günlük şu dünyada kalp kırmayalım.

Kalbini kırdıklarımız varsa af dileyerek, helallik isteyelim. Kul haklarına dikkatli olalım. Her insan kendisini bilir.

Eğer hayatta haksız yere incittiği kişi veya kişiler varsa helallık almalı. Kalbi kendinden mutmain olmalıdır.

Beyazlayan saçlarımız, çöken yanaklarımız, görmekte zorlanan gözlerimiz, yürümekte gitmeyen ayaklarımız bize ölümün yakın olduğunu haber veriyor. Cenabı Allah bütün geçmişlerimizi bağışlasın.

***

Hakkında ölüm geçerli olmayan her şeyin varlığı kendisine bağlı olan ve kainatı idare eden Allahım! Senin rahmet sıfatına sığınarak Senden yardım dilerim. (Tirmizi)