Hırs öyle bir şeydir ki sahibinin derisini yüzer, ırz ve namus kumaşını makas gibi keser.
Allah'a yemin ederim! Kanaat insanı en yüce talihe yükselttiği gibi, hırs da en fena bir tamah batağına daldırır.
Kanaat fakiri zengin gibi gösterir. Haris zenginin mala, paraya saldırması ise onu fakir bir dilenci sandırır.
O halde harisler hırs ve tamaha meyl ve rağbet ettikçe sen ondan sabun ile elbisesini yıkamaya bak.
Hırs ve tamahtan temizlenmek bütün pisliklerden temizlenmek demektir.
Akıllı ve ahmak; Akıllı akıl ve mantık neyi gerektiriyorsa hiç tereddütsüz Lebbeyk der koşar. Ahmak olan ise bir kere başarısızlığa uğradığı için artık hiçbir işe teşebbüs edemez ve kötürümler gibi oturur kalır. (Şeyh Sadi Şirazi- Gülistan)
*

HAYVANLARA MERHAMETLİ OLMAK:

İbn. Ömer ra, Resulullah’tan sav şöyle işittim der;
''Bir kadın, ölünceye kadar hapsettiği bir kedi yüzünden azaba duçar oldu ve bundan dolayı cehenneme girdi. Hayvanı eve hapsetmiş, ona bir şey yedirmemiş, yerdeki haşereleri bile müsaade edip, imkan tanımamıştı. (Buhari)
Hz. Enes, Efendimizden şöyle rivayet etmiştir: ''Hayvanları öldürme maksadı ile bir yere bağlayıp hedef tahtası haline  getirilmesini yasakladı. (Buhari) 
İbn Abbas ra Peygamberimizden rivayet ediyor; Şefkat peygamberi’nin sav yanından yüzüne damga vurulmuş bir merkep geçmişti de Allah Resulü onu görünce şöyle demişti; Bu  hayvanın yüzünü bu şekle sokup dağlayana Allah lanet etsin. (Müslim)
Yalancı dünyada insanların ne kadar yaşama hakkı varsa, hayvanların da o kadar yaşama hakkı vardır. İçinde acıma duygusu olmayan bazı gaddar zavallı ve insanlıktan nasibini almamış zalimler, hayvanlara işkenceyi zevk edinmişlerdir. 
Merhamet etmeyene merhamet olunmaz. Elbette bu yaptıklarının cezasını bir gün gelip tadacaklardır.