Kıyamet kelimesi ''bir olayın meydana gelmesi, bir varlığın dirilip kalkması'' veya ''kozmik bir olayın vuku bulması'' anlamlarına gelir.

Kur'an'da bu  olayı anlatan '' Kıyamet gününe yemin ederim.''  (Kıyamet; 75-11) ayetiyle başlayan bir sure yer almaktadır. Kıyamet konusuyla ilgilenen alimler; onun dehşetini, meydana geliş biçimini, merhalelerini ve alacağı şekilleri belirtmek için Kur'an'da yer alan tasvir ve betimlemeleri göz önünde bulundurmuşlardır.

Kur'anı Kerimde kıyameti tasvir eden dört yüz civarında ayet bulunmaktadır. Ayrıca kıyamet geleceğinden kuşku duyulması gerektiğini  belirten ve kıyametle ilgili durumları açıklayan çok sayıda ayet vardır.  

Müslüman için önemli olan kıyametin ne zaman kopacağını, ahiret hayatının ne zaman başlayacağını bilmek değil, kıyametin kopmasıyla başlayacak olan ebedi ebedi hayata inanmak ve ona gerektiği şekilde hazırlanmaktır.O halde bize düşen İslam'ın ön gördüğü hayat standardı çerçevesinde çalışmak, kazanmak, üretmek, kaliteli bir yaşam sürmektir.

HOCALI KATLİAMI

26 Şubat Cumartesi Hocalı katliamı. 21. yüzyılda Kardeş Azerbaycan topraklarında Müslüman Türkleri , tarihin görebileceği  en büyük vahşetlerden birini yaşanıştır. Karabağ ve hocalı soykırımı olarak kayıtlara geçen olay, yakın tarihimizin en büyük insanlık  projelerinden biridir.

Karabağ savaşının devam ettiği tarihlerde 26 Şubat günü erken saatlerde  ermeni güçleri 366. Alayında desteği ile giriş ve çıkışı kapattıkları Hocalı Kasabasına doğru harekete geçtiler.

Kasabada büyük bir vahşet yaşandı. Resmi kaynaklara göre ilk etapta 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı olmak üzere toplam 613 kasaba sakini  öldürüldü ve 487 kişi ağır yaralandı.

1275 kişi rehin alındı ve 150 kişinin ise akıbeti belli olmadı.

Birçok kadın ve genç kıza tecavüz edildi. Savaş sonrası cesetler üzerinde yapılan adli tıp incelemelerine göre cesetlerin bir çoğunun yakıldığı, başlarının kesildiği ve gözlerinin oyulduğu belirlendi. Bu vahşete hamile kadın ve çocukların da maruz bırakıldığı tesbit edildi. Soykırımdan önce 269-05 ailenin yaşadığı ve toplam nüfusu 11356 kişi olan ahocalı Kasabası, yüzlerce insanın soykırıma kurban verdi. Dağlık Karabağ ve Şehir boşaldı, yağmalandı ve tamamen yok edildi. Yakın zamanda Dağlık Karabağ ve Hocalı Kasabası işgalden kurtarıldı.

Ayet: De ki: (Allah şöyle buyuruyor): Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah'ın Rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar. Doğruso O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir. (Zümer; 39-53)