Ebu Hureyre ra Peygamber efendimiz sav de şöyle rivayet ediyor:

''Bir kul günah işledi de, '' Allahım! günahımı bağışla'' dedi mi, Allah tebareke ve Teala:

Kulum günah işledi ve Rabbi fakat günahı bağışlayacak bir  Rabbi olduğunu bildi'' der.

Sonra kul tekrar günah işledim de Rabbim!  Rabbim günahımı bağışla'' dedi mi, Allah Tebareke ve Teala: '' Kulum, bir günah işledi ve fakat günahı bağışlayacak bir Rabbi olduğunu bildi'' der.

Sonra kul tekrar günah işledim de ''Rabbim! günahımı bağışla '' dedi mi, Allah Tebareke ve Teala: '' Kulum bir günah işledi ve fakat günahı bağışlayacak veya  bu yüzden kendini sorgulayacak  bir Rabbi olduğunu bildi''. Ben kulumu affettim, artık dilediğini yapsın, buyurur. (Buhari)

Cenabı Hak Pamberlerinden birine şöyle vahyetti:

''Bana bağlı olan kullarıma söyle ki, benim ile mağdur olmasınlar.  Muhakkak ben, onlar hakkında adaletimi tatbik eder, onlara azap ederim ve bundan dolayı da zalim olmam. Günahkar kullarıma da söyle ki, onlarda rahmetimden ümitlerini kesmesinler. Mağfiret edeceğim. Hiç bir günah bana büyük gelmez''. (Ebu Zer El-Gıfari)

Ebu Hureyre ra nın rivayetine göre Resulü Ekrem sav şöle buyurmuştur:

''Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: '' Ben kulumun zannına  itikadına göreyim. Beni zikrettiği yerde Ben onunlayım. Rahmetim, tevfik ve inayet onunla beraberdir. (Buhari)

Resulü Ekrem Efendimiz şöyle buyurmuştur: '' Allah Teala bir kulunun Cehenneme gitmesini emreder. Kul Cehennemin kenarında durup etrafına bakınır, Ya Rabbi! Benim sana hüsnü zannım vardı, affedeceğini umuyordum! der.

Bunun üzerine Cenabı Hak meleklerine: Bunu geri çevriniz Ben kulumun zannına göre tecelli ederim! buyurdu.(Beyhaki)