Hz. Peygamber sav , üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin, hak sahibi olan mazlumlardan helallik almalarını öğütlemiştir.

Heap gününde haksızlık yapan kişinin salih amellerinin, haksızlığı ölçüsünde alınarak, hak sahibine verileceğini, verilecek salih bulunmazsa o zaman da mazlumun günahlarının zalime yükleneceğini belirtmiştir. (Buhari)

Allah'ın kul hakkını bağışlaması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlamıştır. Buna göre hesap, hırsızlık vb yollarda elde edilen haram para veya mal, sahibi biliniyor ise, kendisne veyahut mirasçılarına, bilinmiyor ise, fakirlere veya hayır kurumlarına onun namına sadaka olarak verilmelidir.

Ayrıca Allah'tan af ve mağfiret dilenmelidir.

Gıybet, iftira gibi hak ihlallerinde en doğrusu, hak sahibine durumu anlatıp helalleşmekse  de her zaman bu şartı yerine getirmek mümkün olmadığından kendi adına tövbe edip hak sahbi namına da istiğfar dua etmek ya da  hayır yaparak sevabını ona bağışlamak, bu tür hak ihlallerine keffaret olur.

***

Hadis; İhsan, Allah'ı görürcesine Ona kulluk etmendir. Sen Onu görmesende O seni görür. (Buhari)

Kim üç kız çocuğunu yetiştirir, güzel terbiye eder, evlendirir ve onlara iyilikte buunursa bu amelinin karşılığı cennettir.(Ebu Davud)

Ayet; Müminler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice erler var. İşte onlardan kimi, sözünü yerine getirip o yolda canıın vermiştir; Kim de şehitliği beklemektedir. Onlar hiçbir şekilde sözlerini değiştirmemişlerdir. (Ahzap; 33/ 23)

Hadis; Allah'ım! Nefsimin kötülüğünden koru. en doğru olan ne ise ona karar vermeyi bana nasip eyle. (Hakim-Müstedrek)