Zeki bir çocuk olan Abdullah bn. Abbasın iyi yetişmesini isteyen Hz. Peygamber sav Yüce Allah'a ona Kur'an'ı öğretmesi ve onu dinde fakih kılması için dua etmişti.

Allah Resulü sav Abdullah'ın namazını kılıp kılmadığını sorarak namaz, alışkanlığı kazanmasına yardımcı oluyordu.

Bir defasında bineğinde arkada oturan Abdullah Bn. Abbasa şöyle nasihatte bulunmuştur: '' Delikanlı sana bazı şeyler öğreteceğim. Allah'ı gözet ki Allah da seni gözetsin. Allah'ı gözet ki Allah'ı daima yanında bulasın. Bir şey istediğinde Allah'tan iste! Yardıma muhtaç  olduğunda Allah'tan yardım dile! Şunu bil ki bütün insanlar sana fayda vermek için toplansa Allah'ın takdiri dışında sana fayda veremezler. Ve yine bütün insanlar sana zarar vermek için toplansa Allah'ın takdiri dışında sana hiç bir şeyde zarar veremezler. Bu konuda kalemler kaldırılmış  sayfalar kurumuştur.

Hüküm kesinleşmiştir. (Tirmizi)

***

HAZRETİ  LUT AS:

Hz. Lut'un ikamet ettiği Sodom halkı, inkarcı oldukları gibi ahlaksızlık ve sapık ilişkiler bulunuyorlardı. Lut bu kavmi ıslah etmekle görevlendirilmişti.

Ancak yöre halkı onun nasihatlerini dinlemedi ve sapık ilşkilerine devam etti. Hz. Lut zayıf bir ümitle de olsa tebliğ görevini sonuna kadar sürdürdü; onları sapkın ve çirkin davranışlardan vazgeçirmeye çalıştı. Allah'tan korkmalarını öğütledi; sözden anlayıp bu taşkınlıkları önleyecek birini aradı.

Fakat içlerinden onu destekleyecek kimse çıkmadı. Toplum şehvetlerinin kölesi oldu. Bu sebeple peygamberlerin nasihatlarını reddettiler. Allah'ın emriyle Hz. Lut ve ona iman eden aile halkı şehri terk edince, bu azgın halk helak edildi.

Kur'anı Kerim Lut kavminin halinden bahsederken insanoğlunun beşeri tabiatına, arzu ve ihtiraslarına, esir olması halinde sağlıklı düşünme yeteneklerinin nasıl işlemez hale geleceğini, en doğru ve yararlı öğütleri bile duyup anlayamayacak kadar insanlığını kaybedeceğini anlatmaktadır.

Ayet: Zalimlerin yanında olmayın, sonra ateş sizi de yakar. Allah'tan başka dostlarınız olmadığına göre bir yerden yardım da göremezsiniz. (Hud Suresi; 11/ 113)

Biliniz ki mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan sebebidir ve büyük mükafat Allah'ın katındadır. (Enfal : 8/28)