Kurban Bayramı, Hicretin ikinci senesinde vacip oldu. Peygamber Efendimiz (sav) Medine'de Ensar ve muhacirlerden oluşan ashabı ile açık bir saha da ezansız ve kametsiz olarak hutbesin irad etti ve minberden indikten sonra da iki koç kurban kesti. Birini ashabı ile yedi ve diğerinde üç paya ayırarak, bir payı fakirlere dağıttı ve ikinci payını ashabı ile yedi ve üçüncü payı da ailesi ile paylaştı.

Bunun anlamı kurban kesen kişi, kestiği kurban etini üç paya ayıracak. Birinci pay, fakirlere ikinci pay dostlarla yemek üçüncü pay ise, aile efradına yedirilir.

Kurban, kitap ve sünnetle vacip olmuştur. Kevser suresinde: '' Resulüm, kuşkusuz biz sana kevseri verdik. Şimdi Sen Rabbine kulluk et ve kurban kes. Asıl sonu kesik olan, şüphesiz sana hınç besleyendir.''

KİMLER KURBAN KESMELİDİR?

Cevap: Akli dengesi yerinde; oturacak bir evi, bir yıllık ailesinin nafakası, binecek bir hayvanının yani; arabası ve üç takım elbisesi, olan kul borcu olmayan kişilere, 81 gram altını olana kurban kesmesi vaciptir.

HANGİ HAYVANDAN KURBAN OLUR?

Cevap:  Koyun, keçi, manda, sığır ve develerden kurban kesilir. Kaz, tavuk, hindi, ördek gibi hayvanların kesilmesi kurban olmaz. Çünkü bunlar kuş cinsine girer. Ayrıca bu hayvanlardan adak niyetine kesmek bile caiz olmaz.

BORCU OLAN KİŞİ KURBAN KESER Mİ?

Borçlu olan kişi, eğer alacaklı bu parasını istiyorsa kurban kesmesinden borcunu ödemesi daha faziletlidir. Çünkü borcu ödemek, insanın yüreğini rahatlatır ve böylece de kul hakkını ödemiş olur. 

VEKÂLETLE KURBAN KESMEK:

İş adamları yurtdışına çıkıyor ve ticareti ile meşgul oluyor. Elbette otel odasında kurban kesemez. İnandığı ve güvendiği bir kişiye vekâletname vererek kurbanını kestirebilir.

KURBAN BAĞIŞI NASIL OLMALI?

Başta Mehmetçik vakfına, Kızılay’a, Darülacezeye, kimsesiz çocuklar vakfına, yetimler yurduna ve Diyanet Vakfına bağış yapabilirler.

İSTİSMARA GELMEYİN: Afrika’da Zambiya’da kurban kesiyoruz diyerek kurban parası toplayan sahtekârlara inanmayın. Mutlaka emin olduğunuz yere kurban verilebilir. Ben parayı vereyim keserse keser demek vücubu düşürmez, caiz değildir.

KURBAN KESİLİRKEN EZİYET ETMEK HARAMDIR. Kurbana eziyet vermeden tekbir getirdikten sonra kesilmelidir boynuzu kopmuş, dişleri dökülmüş veya bir gözü kör veya bacağı kırılmış hayvanlardan kurban olmaz. Kurbanı Allah için kesmektir. Onun için güzel ve kusursuz hayvanlardan kurban kesilmelidir.

KURBAN; Hz. İbrahim ve Hz. İsmail örneğinde olduğu gibi ilahi emirlere kayıtsız teslimiyet göstergesi, hak yolunda fedakârlığın bir nişanesi Allah'ın bize lütfettiklerinden onun hoşnutluğu için verebilmenin hal ile ifadesidir.

Yaratılana şefkat ve merhamet, temizlik, insana saygı, çevrenin korunması, israftan kaçınma Müslümanın göstermesi her zaman temel duygulardır. Kurban kesimi esnasında bu ölçülere dikkatli olmalı ve temizliğe riayet edilmelidir.

Bayram sevinci ile başta anne baba ve akrabalar ziyaret edilmeli, gönülleri alınmalıdır. Mümkünse kabirleri yani ölmüş ana baba hısım akraba kabirleri de imkan dahilinde ziyaret edilmelidir. Sıla-i Rahim Arştadır. Akrabasını ziyaret eden arşa ulaşır, ziyareti kesende arştan kopmuş olur.

Şimdiden Kurban Bayramınızı Ortadoğu Gazetesi çalışanları olarak tebrik ediyoruz. İslam âleminin sağlıklı, huzurlu, hayırlı ve kedersiz güzel bir bayram geçirmesini, Cenabı Allah'tan niyaz ediyoruz.

Saygı ve sevgilerle...