Hanımı ile müslüman olan Ebu Eyyub ra ensardan ilk iman edenler arasında yer almıştır. 

İkinci akabe de biat etmiş, Hz. Peygamberle sav birlikte Bedir, Uhud, Hendek başta olmak üzere bütün savaşlara katılmıştır.

Müslümanların, İstanbul'u ilk kuşatmasında bulunmuştur.

Bu kuşatma, devam ederken hastalanarak 669 yılında vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine  bir askeri birlik tarafından surlara yakın bir yere defnedilmiştir. Resulü Ekrem sav, Medineye hicret edince konaklayacağı yer hakkında, devesinin çökeceği yere en yakın eve misafir olacağını söylemişti.

Devenin çöktüğü yere en yakın ev olan Ebu Eyyub'un Ün ra evine yerleşmek burada yedi ay misafir olarak kaldı.

Bundan dolayı Hz. Ebu Eyyub, Hz. Peygamberi sav ağırlayan kimse anlamına gelen '' Mihmandarı  Nebi unvanıyla anılmıştır.''

Kendisinden 150 hadisi şerif rivayet edilmiş  olan Ebu Eyyub'un ra haksızlıklara tahammül edemeyen, doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen bir adil  kimse olduğu nakledilmiştir. 

***

Ayet: O iyi kullar, harcama yaptıkları zaman ne saçıp savunurlar ne de cimrilik ederler; harcamaları bu ikisi arasında makul bir dengeye göre olur.

(Furkan; 25/ 67).

Hadis; Hz. Büreyde ra şöyle rivayet ediyor:

Hz. Peygamber sav bir adamın, '' Allah'ım! Şehadet ederim ki, Sen, Senden başka hiçbir ilahın bulunmadığı Allah'sın. Doğurmayan, doğrulmayan, hiç dengi olmayan Birsin, Samedsin.  İşte bu şekilde söyleyerek Senden istiyorum, günahlarımı bağışla, Muhakkak ki Sen günahları bağışlayansın ve şöyle buyurdu: '' Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, o , Allah'ın ismi azamı ile etmiştir ki, onunla dua edildiği zaman Allah o duayı kabul eder.Onunla istendiği zaman verir. Hadis no: 375.