KUR'AN'I KERİM’DE; Artık kim Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeyleri tazim ederse bu, Rabbinin nezdinde kendisi için sırf hayırdır. (Hac suresi;22/ 30).

Artık kim Allah'ın şeriatini tazim ederse, şüphe yok ki bu kalplerin takvasındandır. (Hac suresi; 22/ 32)
Müminlere kol kanat ger, onları şefkatle koru. (Hac suresi; 15/ 88)

Kim katil olmayan ve yeryüzünde fesat çıkarmayan bir kişiyi öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur.
Kim de bir adamın hayatını kurtarırsa sanki bütün insanların hayatını kurtarmış olur. (Maide; 5/ 32).

Ebu Musa el-Eşari (RA), “Müminin mümin karşısındaki konumu, parçaların birbiriyle sımsıkı kenetlenmiş bir binanın durumu gibidir.” buyurdu ve bu hakikati ifade ederken iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek kenetledi. Yani; Müminlerin de bu şekilde birbirleriyle sıkı bir dayanışma içinde olmaları gerektiğine dikkat çekti. (Buhari)

Numan İbn. Beşir (RA) Peygamberimiz’in (SAV) şöyle dediğini rivayet ediyor; “Müminler, birbirlerini sevme, karşılıklı şefkat ve merhamet etme ve birbirlerini koruma hususlarında vücudun işleyişine benzerler. Nitekim onun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar uykusuzluk ve humma ile (vücut hararetini yükseltmekte) onun demine iştirak ederler.” (Buhari)

Ebu Hureyre (RA) şu hadiseyi nakleder:

Peygamber Efendimiz (SAV) bir gün torunu Hasan ibn Ali'yi öpmüştü. O esnada yanında Akra İbn. Habis bulunuyordu. Akra dedi ki, 

''Benim de on çocuğum var ama hiçbirini öpmedim.''
Resulullah (SAV) ona baktı ve şöyle buyurdu:
''Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.'' 
Diğer bir rivayette, ''Allah senin merhamet duyguların kapatmışsa ne yapabilirim.''

Diğer bir hadisi şerifte; çölden Peygamberimizi ziyarete gelen Bedeviler peygamberimize, “Siz torunlarınızı öpüyorsunuz, biz ise, torunlarımızı ve çocuklarımızı asla öpmeyiz” deyince Efendimiz sav; ''Allah sizin merhamet duygularınızı kapatmışsa ben ne yapabilirim.'' buyurdu.