Senarist Adem Bıyık, Online dizi ve film platformu Netflix'te yayınlanan Hakan Muhafız adlı dizinin senaryosunun kendisine ait olduğunu iddia ederek, dizininin yapım şirketi O3’e dava açtı.

İstanbul 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmaya tarafların avukatları katıldı.

Hakim, dava konusunun davacı Adem Bıyık’ın hak sahibi olduğu ‘Kerem İstanbul’un Oğlu’ adlı senaryonun davalı O3 yapım şirketi tarafından ‘Hakan Muhafız’ adlı dizi yapımına uyarlanmak sureti ile izinsiz kullanılması ve umuma iletilmesine yönelik tecavüzün tespitine ilişkin olduğunu kaydetti.

Sulh ve arabuluculuğa ilişkin soru sorulan taraf avukatları, sulh için görüşme sağlamayacaklarını ve dava konusunun arabulucu aracılığıyla çözülmesini istemediklerini belirtti.

Hakan Muhafız mahkemeye taşınıyor

Duruşmada söz alan davacı Adem Bıyık’ın avukatı, dosyada bilirkişi incelemesi yapılmasını ve inceleme yapılmadan önce O3 yapım şirketinden dosyaya sunulmayan Hakan Muhafız’ın ilk 3 bölümünün senaryosunun istenmesini, sonrasında yapılacak değerlendirmede özellikle diyalog ile sahne geçişlerinin, ana karakter konumlandırmalarının, hikâye gelişiminin ve karakterler arası ilişkilerin karşılıklı olarak incelenmesini talep etti.

Mahkeme, davalı O3 yapım şirketine müzakere yazılarak Hakan Muhafız dizisinin ilk 3 bölümünün mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

Davaya ilişkin eksikliklerin tamamlanmasını isteyen mahkeme FSEK uzmanı, senarist ve yazardan oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından dosya kapsamındaki tüm deliller doğrultusunda bilirkişi raporu hazırlanması için duruşmayı 24 Eylül’e erteledi.