İslam dinine göre Allah, insan için  dünya ve ahiret hayatı olmak üzere iki yaşam alanı takdir etmiştir.

Dünya hayatı kulluk imtihanına tabi tutulduğumuz geçici bir dönem; aahiret hayatı ise dünya hayatımıza göre şekillendirdiğimiz ebedi dönemi ifade etmektedir.

Dünya hayatı ölüm gerçeği ile son bulmaktadır. Ölüm insanın dünyevi meşgalelere dalarak ahireti unutmasını, bedeni arzu ve isteklere ömrünü feda etmesini engelleyici özelliğe sahiptir.

Hz. Peygamberin sav  ''Lezzetleri bıçak gibi kesen ölümü çokça düşünün'' hadisi şerifi insanın kendisini sorgulamasını, yanlışlıklardan uzaklaşmasını, ibadet ve taatinin artmasını sağlayan ölümü tefekkür  etmenin kamil  müminin vasıflarından olduğunu  bizlere hatırlatmaktadır.

Hz. Ömer'in ra  şu tavsiyesi ise ölümü hatırlamanın ahrevi uhrevi faydalarını bizlere öğretmektedir. ''Hesaba çekilmeden önce nefislerinizi hesaba çekiniz. Kendinizi en büyük buluşma için hazırlayınız. Kıyamet gününde hesap, ancak dünyada kendini sorgulayanlar için kolay olur" (Tirmizi)

SAHABENİN KUR'AN'I KERİM DÜŞKÜNLÜĞÜ

Sahabenin hayatında Kur'an'ın ayrılmaz bir yeri vardı. Onlar inen ayetleri onar onar  ezberliyor ve gereğini yerine getiriyorlardı.

Sahabe, Resulullah sav hayatta iken anlayamadıkları ayetleri ona soruyorlar ve gerekli bilgiyi öğreniyorlardı. Resulullah'ın  sav vefatı ile birlikte herhangi bir ayeti anlamak için önce Kur'ana

müracaat ediyorlar onda bulamazlarsa Hz. Peygamberin sav sünnetine bakıyorlardı.

Sünnette bir bilgi bulamadıkları takdirde  kendi rey ve içtihatlarıyla ayeti tefsir ediyorlardı. Kur'anın indiği ortam ve şartları çok iyi bilmeleri onların, ayetleri anlamalarında büyük bir rol oynamıştır. Peygamberimizin sav vefatından sonra yaşanan Yemame savaşında hafız sahabenin bir çoğu şehit oldu. Bunun üzerine Hz. Ömer'in ra çabasıyla oluşturulan bir heyet Kur'an'ı yazılı malzeme ve ezber yardımıyla eksiksiz olarak toplamış ve Hz. Ebu Bekire ra teslim etmiştir. (Buhari) 

Kur'an'a olan bu hizmetleriyle onun bize intikalini sağlayan sahabe Kur'an'ın anlaşılmasında bizler için bir başvuru kaynağıdır.

****

''Huyu takvalı olmak, tabiatı iyilik yapmak, sıfatı tahammül etmek olan bir kimsenin dostu da çok olur.''  (İmam Hasan Askeri (as)

''Ferecin ''kurtuluşun'' ortaya çıkmasına gelince, o, Allah'ın iradesine bağlıdır;  vakit tayin edenler yalan söylemişlerdir''. (İmam Mehdi as)   

Günün olayı: Mimar Sinanın vefatı. 1588  Dünyada ilk  kez  bir ses kayıt altına alınabildi. 1860.