Ömer bin. Abdülaziz  rahimehullah, halifeliğinin ilk zamanlarında, valilerine, sünnetleri ihya edip bidatları yok etmelerini emretmişti.

Bir hutbesinde şöyle demiştir:

Resulullah sav efendimiz bir çok hususu sünnet kıldı. Ondan sonra gelen Hulefayı Raşidin  Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer, Hazreti Osman ve Hazreti Ali ra  da bir takım sünnetleri izhar ettiler.

İşte bunların tamamını kabul etmek Allah'ın kitabını tasdik ibadetleri kemaliyle yapmak ve Allah'ın dinini takviye etmek demektir.

Hiç kimsenin bunları değiştirmeye hakkı yoktur. Bunlara muhalif hiç bir görüş Müslümanlar nazarında, asla kabul görmeyecektir. Her kim onların sünnetlerine uyarsa hidayet bulur.

Her kim bu sünnetler ile hakkı ararsa Hakka kavuşur. Her kim de onlara muhalefet edip müminlerin yolundan başkasına tabi olursa cehennemi boylar.

Nisa suresinin 115. ayeti celilesinde mealen; '' Her kim de kendisine, doğru yol belli olduktan sonra peygambere muhalefette bulunur ve müminlerin yolundan gayrısına giderse,  biz, onu gittiğine bırakırız ve kendisine cehennemi  boylatırız ki o ne fena gidiştir'', buyurmuştur. 

Dini tabirlerde itikat:

İtikad, lukatta bir şeye inanmak, onun varlığına veya yokluğuna kalben karar vermektir. Dinimizde ıstılah olarak itikad ise, Resulullah efendimizin haber vermiş olduğu şeylere, haber verdiği şekilde kalben inanmak ve onları tasdık etmektir. Meleklere inanmak, ahiret gününe ait haberlere inanmak gibi. Her müslüman, Ehli sünnet vel-Cemaat  üzere itikadını güzelce  öğrenmelidir.

HADİSİ ŞERİFLER:

Resulullah sav efendimiz şöyle buyurdular: Ey ümmetim! Muhakkak Ki siz  kolaylaştırıcı olarak gönderildiniz, zorlaştırıcı olarak gönderildiniz. (Sahihi Buhari)

Resulullah sav efendimiz şöyle buyurdular: Allahu Teala bir kuluna hayır murad ettiği zaman, onu, insanların ihtiyaçlarını  gidermeye vasıta kılar. (Byhakı)

Resulullah sav efendimiz şöyle buyurdu: Güzel bir kadını ilk gördüğü anda gözünü kapatan bir müslümana Allah' U Teala zevkini kalbinde hissedeceği ibadet imkanı verir. (Mesned İmam Amed)

Resulullah sav şöyle buyurdular: İnsanlara karşı müsamahalı kolaylaştırıcı ol ki sana da  dünyada ve ahirette müsamaha gösterilsin. (İmam Ahmed) 

AYET: Allahu Teala mealen şöyle buyurdu:

''Müminler ancak o kimselerdir ki, Allah'a ve resulüne iman ettikten sonra şüpheye düşmeyin  Allah yolunda mallarıyla, canlarıyla cihat etmişlerdir. İşte bunlar sadık olanların ta kendileridir. 

(Hucurat: Ayet;15)