Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenlerinden, sanat dünyasının önde gelem isimlerinden Prof. Dr. Mutlu Parkan'ın hayatını kaybettiği belirtildi.

Mutlu Parkan, 73 yaşındaydı.

Prof. Mutlu Parkan kimdir?

- 1948'de İstanbul'da doğdu. Avusturya Lisesi'ndeki beş yıllık eğitiminden sonra Kabataş Lisesi'ni bitirdi, Kabataş Sinema Kulübü kurucularındandır.

- Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1978 yılında mezun oldu. 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümünde Yüksek Lisansı bitirdi.

- Paris, Cenevre ve Berlin'de ekonomi-politik, sinema kuramları ve sinema estetiği üzerine araştırmalar yaptı.

- Çağdaş Macar Sinemasında Istvan Szabo, Amerikan Fantastik Sinemasında Kendini Yineleyen Motifler, Popüler Bir Dizi Filmin İçerik Analizi, 1965 Sonrası Alman Sinemasında Bireysel ve Toplumsal Sorunların Estetik Yansımaları, Çağdaş Fotoğraf Sanatında Maniyelist Tavır.

- 1990 Sonrası Avrupa Sinemasında Sinema ve Gerçeklik (Realite) İlişkisi, Andrei Terkovsky Sineması: Etik ve Estetik Açıdan Bir İnceleme, 1990 lı Yıllarda Türkiye’deki Değişimlerin Türk Sinemasına Etkileri, Fotografik Dil Yetisinin Evrimi Bağlamında Müdahale Sorunsalı, Resim Sanatındaki Modern Akımların Sinematografiye Etkileri.

- 1980 Sonrasında Türkiye’de Yaşanan İdeolojik ve Kültürel Dönüşümlerin Türk Sinemasına Yansımaları gibi tezleri vardır.

Editör: Haber Merkezi