Ramazan okulu; orucu, itikafı, mukabelesi, teravihi, sadaka' i  fıtrı ve itikafı ile insanın zaman tasavvurunu  değiştirir ve şekillendirir.
Sabah namazına zorlanana, gece uyanmayı; Kur'an'ı Kerimi düzenli okumaya vakit bulamayana, Kur'an tilavetinin tadını; camiye gidemeyene camiye, cemaate katılmanın yolunu, infakta zorlanana tasadduk etmeyi; dünyanın akışına dur deyip ukbaya dönebilmeyi öğretir.
Bu eğitim, kazanılan davranışların alışkanlığa dönüşebilmesi için tam bir ay devam eder.
Ramazan ayı iftarı ile sahurları ile teravihleri ile gönle huzur, aileye mutluluk verir. Diğer aylarda farklı vakitlerde yemek yiyen, aynı evde olmalarına rağmen bir araya gelemeyen aile bireyleri iftar ve sahur sofralarında bir araya gelirler.
Ailece çocuklarla birlikte iftar eder, iftarın sevinç ve neşesini, sahurunu bereket ve huzurunu hep birlikte paylaşırlar.
Ramazan mektebi, bayramla son bulur. 
Aile, komşular, akrabalar ve tüm din kardeşleri bu sevince ortak edilmelidir.
Ashabı Suffayı hatırlayalım, iki tane hurma ile oruç tutarlar ve Cenabı Allaha şükrederler. Sabahlara kadar namaz ve zikir de bulunurlar.
Özellikle Ramazan ayı, müminin dünya gafletinden kurtulup Allah’a sığınma ve O'nun engin rahmetine sığınma fırsatıdır.
Gelecek Ramazan ayına ulaşacağımıza elimizde senedimiz yok. Geçen yılki Ramazan ayında yaşayanlardan birçok insan, ebediyete irtihal etmişlerdir.
Ramazan ayında Efendimizin yaptığı gibi, gece namazlarını ihmal etmemeliyiz. Mümkünse, Ramazan ayının sonunda Efendimiz sünneti olarak, itikafa çekilerek nefs muhasebesi yapılmalı ve bir yıl boyunca Allah için ne yaptın? Kimi incittin? Kimi aşağıladın? Kime haksızlık yaptın? Kimin gönlünü kırdın? 
Bu gibi günahlara tövbe etmek ve bir daha  aynı hatalara düşmemek için Allah'ın rahmetine sığınmaktır.

BİR HADİS:

Akıllı kişi, nefsine hakim olan ve ölüm sonrası için çalışandır.
Aciz kişi ise nefsini heva hevesine tabi kılan, sonrasında da Allah'tan dileklerde bulunup duran ve bunu yeterli görendir. (Tirmizi)

BİR AYET:

Nitekim aranızdan size bir peygamber gönderdik; O size ayetlerimizi okuyor, sizi arıtıp temizliyor, size kitabı ve hikmeti öğretiyor, yine size daha önce bilmediklerinizi öğretiyor. (Bakara Suresi; 2/ 151)