Kur'an-ı Kerimin çeşitli ayetleri ile Peygamber sav Efendimizin hadislerinde, İslamın kolaylık dini olduğu açıkça belirtilmiştir.
Peygamber Efendimiz sav ''Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız'' buyurur.
İnsanlar, birbirleriyle olan alışverişlerde kolaylık esasını önde tutmalıdır. Yüce Allah, ''Kur'an'ı Kerimde; Eğer borçlu darlık içindeyse, ona eli genişleyinceye kadar mühlet verin'' buyuruyor. (Bakara; 2/ 280)
Resulü Ekrem Efendimiz sav alacağında kolaylık gösterenler için, ''satışta alışta ve borcunu istemekte kolaylık gösteren kimseye Allah Rahmet etsin'' buyurmaktadır. (Buhari)
Yine Efendimiz sav başka bir hadisinde: ''Kıyamet gününün sıkıntılarından Allah'ın kendisini kurtarmasını ümit eden kimse, borcunu ödeyemeyene mühlet tanısın veya ondan bir bölümünü indirsin buyurmuşlardır. (Müslim)

BİR AYET:

Eğer eli darda olan birisi borçlu ise eli genişleyene kadar beklemek gerekir. 
Şu da var ki, bağışlamanız, eğer bilirseniz, sizin için sizin için daha hayırlıdır. (Bakara; 2/ 280)

BİR HADİS:

Peygamber Efendimiz sav şöyle buyurmaktadır: ''Karada ve denizde mal, ancak ve ancak zekatın verilmemesi ile helak olur.''(Suyuti)
Resulullah sav şöyle buyurmaktadır:
''Üç şey vardır ki kim onları hakkıyla yerine getirirse o kimse benim hakiki dostumdur. Kim de onları zayi ederse o kimse de benim hakiki düşmanımdır; Bunlar, farz olan namaz kılmak, oruç tutmak ve cünüplükten gusül abdestidir. (Taberani)