Allah'ın Resulü bir  gün bazı sahabeler ile  Medine'de dolaşıyordu. Kabristanın yanından geçerken, çocuğunun kabri başında feryat ederek ağlayan bir kadına rastladı. Evlat acısına yüreği dayanmayan kadıncağızın bu halini gören Hz. Peygamber sav ona '' Allah'tan sakın ve sabret'' dedi.

Kederinden onun peygamber olduğunu fark edemeyen kadın, '' Bana ilişme! Benim başıma gelen senin başına gelmedi de ondan böyle rahat konuşuyorsun.'' deyiverdi. Bir müddet sonra ordakilerden biri kadına onun, Allah'ın Resulü olduğunu söyledi.

Kederli anne özür dilemek üzere Hz. Peygamberin sav kapısına geldi.

Yaptığına pişman olan kadın, Kusurumu bağışla Allah'ın elçisi olduğunu bilemedim, diyerek mazeret beyan etti. Bunun üzerine Resulullah sav ona şu karşılığı verdi; '' Esas sabır musibetin ilk başa geldiği anda metanetini gösterilmelidir.''(Buhari)

Mümin özellikle musibetle ilk karşılaşma anında metanetini  korumalı, musibetler karşısında sabırlı olmalıdır. (Buhari)

***

Ayet; Sen ancak o zikre (Kuran) uyanı ve görmediği halde Rahman'dan korkanı uyarabilirsin. İşte böylesini hem bir af hem de değerli bir ödülle müjdele. (Yasin Suresi; 36/ 11)

Hadis; İki kişiye gıpta edilir; Allah'ın verdiği malı hak yolunda harcamayı  başaran kimse ve Allah'ın verdiği ilim ve hikmet ile yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına öğreten kimse. (Buhari)

Rahman, merhametli olanlara rahmetiyle muamele eder. Sizler yeryüzündekilere merhametli olun ki, semada bulunanlar da size merhametiyle muamele eylesin. (Tirmizi)