Oruç tutmayı biraz daha kolaylaştırmak üzere Peygamberimizin bazı tavsiyeleri olmuştur.

Bunların başında sahur yapmak gelir. Sahur, ikinci fecirden az önceki vakit olan seher vaktinde yenilen yemektir.

Sahura kalkmakla hem bir şeyler yanilerek oruç, için enerji  toplamış hem de bir sünnet yerine getirilmiş, seher vaktinin feyz ve faziletinden yararlanmış olunur.

Bu bakımdan bir yudum su ile de olsa sahur yapmak ve sahur yemeğini mümkün olduğunca gecenin vaktine denk getirmeye çalışmak uygun olur.

Peygamberimizin sav sahura kalkmayı teşvik ve tavsiye eden birçok  hadisi bulunmaktadır. ''Oruç tutmak isteyen sahurda bir şeyler yesin'' (Müsned) Sahura kalkın, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır''. (Buhari)

''Sahur yemeği  ile gündüz tutacağınız oruca ve öğle üzeri uykusuyla da teheccüt namazına kuvvet kazanır.'' (İbn. Mace)

Peygamberimiz sav iftarın vakit  girer girmez yapılmasını sahurun yapılmasını sahurun da mümkün olan son vakte denk getirilmesini teşvik etmiştir.

RAMAZAN GELENEĞİ DİŞ KİRASI UNUTULUYOR

Diş kirası, eski Ramazanlarda iftara gidilen  saray ve konaklarda misafirlere verilen hediyeler için kullanılan bir tabirdir.

Osmanlılar Ramazan ayında hem evlerinin hem de kalplerinin kapılarını sonuna kadar açıyorlardı. İftar saati kapıyı kim çalmış kesinlikle geri çevirmezler. Hem zenginler için hem de ihtiyaç sahipleri için  sofralar kurulurdu.

İftarın ardından ise, ev sahibi yemeğe gelen misafirlerine  '' DİŞ KİRASI '' ismi altında hediyeler sunardı. Osmanlının nezaketini gösteren diş kirası günümüzde unutulmaya yüz tutan gelenekler arasında yer alıyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde  rastlanmayan bir hususiyetler.  Ecdadımızın ne kadar ince düşündüklerini, İslam ahlakını ve terbiyesini ne kadar derinden  yaşadıklarını  gösteriyor.

Bu hediye umumiyetle paradır ama altın ya da gümüş de olabilmiştir. Bazı kaynaklarda, Fatih Sultan Mehmetin Veziri Azamı Mahmut Paşanın  tertip ettiği ziyafetlerde pilav içine atılan altın paralar koydurduğu belirtilmektedir.

BİR HADİS: Kim işlediği hayrı şöhret kazanmak için halka duyurursa, Allahu Teala da onun gizli işlerini duyurur.

Kim de işlediği hayrı, halkın takdirini kazanmak için başkalarına gösterirse, Allah da onun riyakarlığın açığa vurur. (Buhari)

BİR DUA: ''Allahım! BU günde  beni kendi hoşnutluğuna yakınlaştırıp, gazap ve azabından uzaklaştır. Bu günde ayetlerini okumaya benni muvaffak kıl;  rahmetin hakkına  ey merhametlilerin en merhametlisi. ''