Resulullah sav, Medine'ye girdiğinde  ilk yaptığı şey bizzat temel kazarak, taş çekerek şehrin merkezinde bir mescit inşa etmek olmuş, böylelikle Yesrip Medine'ye dönüşmüştür.

Arapça'da şehir anlamına gelen Medine'yi Medine yapan medeniyetin sembolü, şehrin kalbi Mescidi Nebevi Dir.

Mescidi Nebevi Asrı saadetten bu yana ibadet fonksiyonunun yanında önemli ilim ve kültür merkezlerinden biri olmuştur. Külliye mesabesinde ki Mescid resmi faaliyetlerin, siyasetin eğitimin, askeri teşkilatın adalet teşkilatının merkezi; çevresinde gündelik hayatın, ticaretin, çeşitli vesilelerle toplantı yapan insanların buluşma noktası olmuştur.

İslam'ın ilk üniversitesi sayılan suffe başta olmak üzere yatılı bir okul, misafirhane ve sosyal yardım mahalli olarakta hizmet vermiştir. Yaralı ve hastalar burada kurulan çadırlarda tedavi edilmiş, bazı suçlular cezalarını çekmek üzere mescidin direğine bağlanmıştır. (Buhari)

Avlusundaki revaklarda ders halkaları kurulmuş, hacca gelen alimler bu derslere katılmışlardır.

Hadis: Müslüman kardeşiyle bir sene küs kalan kimse, sanki onun canına kıymış gibi vebaldedir. (Ebu Davud)

Bir gün ve bir gece nöbet tutmak, bir ay oruç tutup geceleri namaz kılmaktan daha hayırlıdır. Şayet kişi nöbette ölürse yapmakta olduğu işlerin sevabı devam eder, rızkı da devam eder ve kabirdeki sorgu meleklerine karşı güven içinde olur. (Tirmizi)

Ayet: Zinaya yaklaşmayın! Çünkü o hayasızlıktır, çok kötü bir yoldur. (İsra; 17/ 32)

Hadis: İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz. Allah korkusundan ağlayan göz ve gecesini Allah yolunda nöbet tutarak geçiren göz.(Tirmizi)

Hadis: Şüphesiz ki Allah, verdiği nimetin eserinin kulunun üzerinde görülmesinden hoşlanır. (Tirmizi)