İmam Rabbani Hazretleri bir mektubunda şöyle buyurmuşlardır:

''Ey muhterem evladım , malumunuz olsun ki, insanın kötülüğü şiddetle emreden nefis, makam ve başa geçme sevgisi (tabiatı) üzere yaratılmıştır.

Onun bütün isteği akranlarının üzerine yükselmektir.Nefsin arzusu, bütün varlıkların kendisine muhtaç olmaları ve onun emir ve yasaklarına boyun eğmelidir. Nefis bir şeye muhtaç  olmayı ve bir kimseye mahkum olmayı asla istemez. İşte  bunların hepsi, nefsin ilahlık davasıdır; eş ve benzreden münezzeh olan Allahu Teala ile ortaklık iddiasıdır.Hatta saadetten uzak olan o nefis, Allah'a ortak olaya bile razı  değildir. 

Başkasının değil, sadece kendisinin hakim ve herkesin kendi hükmü altında olmasını ister.Hadisi Kudside şöyle buyurmuştur: '' Nefsine düşmanlık et. Zira o, benimle düşmanlığa kalkışmıştır''.

Nefsin makam, riyaset, yükselmek, kibirlenmek gibi isteklerini vererek onu besleyip büyütmek , hakikatte, Allah'a düşmanlık etmesi için ona yardım etmek ve bunun için onu  kuvvetlendirmektir. Öyle ise bu işin fenallğının anlaşılması gerekir.Başka bir hadisi kudside şöyle buyrulmuştur: '' Büyüklük brnim ridamdır, yücelik ise benim izarımdır. Yani; Bunlar ancak bana mahsutur. Kim benimle bu iki şeyden birinde mücadeleye girerse, onu cehennemime atarım, hiç de aldırış etmem....

Peygamberlerin gönderilmesinden maksat  ve dini mükellefiyetlerde ki hikmt de şu nefsi emmareyi aciz bırakmak ve onu yaratmaktır. Şüphesiz şeriatler, nefsani hevayı ortadan kaldırmak için gelmiştir. Her ne zaman şeriatın gereğine  göre bir şey yapılırsa, o şey, nefsani arzulardan kendi miktarı kadarını giderir.

İşte bu sebeple  nefsani arzuları giderme hususunda, dini hühümlerden birini yerine getirmek,  nefis tarafından  yani; nefsin hoşuna giderek ve hevai bir şekilde yapılmış olan bin senelik riyazet ve mücahede  nelerden daha üstün olmuştur. (Mektubatı İmam Rabbani)....

Hadis: Resulü Ekrem sav  şöyle buyurmuşlardır: Muhakkak farz namazların misali tartı gibidir; Kim hakkını tam verirse cemaat ile kılarsa karşılığını da tam alır.(Kuzai)

Kanaatkar kul,özgürdür. Tamahkar özgür ise, köledir. (Hazreti Ali) 

Çok yiyerek, ve çok içerek kalbinizi öldürmeyin. Zira hiç şüphesiz kalp de çok su aldığı takdirde çürüyen ekin  gibi ölür. (Hz. Muhammed sav)