Çocuğun yaşı on u geçince ona, namahrem yanında oturmasını söyle. Pamuğun yanında ateş yakılmaz. Sonra sen göz açıp kapayana kadar pamukta yanar evde... adının unutulmamasını istersen, çocuğuna ilim, hüner, marifet öğret ve onu akıllı fikirli yetiştir. Böyle yetiştiremezsen yerine adam bırakmamış olursun.

Babanın nazlı büyüttüğü evlad sonra çok sıkıntı çeker. Evladını seviyorsan nazlı büyütme. Daha küçük yaşta iken dindar ve bilgili yetişmesi için öğrenmeye başla. Arada onu azarla. İyi şeyler için ona mükafat vaad et ve kötü şeyler için de onu korkut. Yeni öğrenmeye başlayan çocuk için takdir ve aferinler, hocanın tehdit ve zarından daha faydalı olur. 

Karun kadar servetin olsa bile çocuğunu mutlaka  iyi tahsil ettir, ona iyi terbiye verdir. Kim bilebilir belki felek yarın onu gurbet gurbet gezdirir.

Bugünkü varlığına, parana güvenme. Bunlar elinden çıkabilir. Fakat evladını iyi yetiştirir bir sanat sahibi edersen gelecekte kimseye muhtaç olmaz.

Altın dolu keseler boşalır da sanatkarın kesesi boş kalmaz.

Hocasının cefasını çekmeyen çocuk zamaneden çok cefa görür. Çocuğuna iyi bak ki, başkalarının ellerine bakmasın. Çocuğunu sen düşünmezsen başkaları düşünür; yani onu baştan çıkarırlar. 

Evladını kötü öğretmenden koru. Fena bir öğretmen öğrencisini de kendisi gibi ahlaksız eder.

Daha sakalı bitmeden yüzü kararan ahlaksızdan daha bedbaht kimse yoktur. Erkekliğin şerefini kaçıran böyle namertlerden çekinmek kaçınmak lazım. Kalenderler arasına karışmış onlarla birlikte oturan bir çocuğun babası onu yola getirmelidir. Getiremezse ümidini kesmelidir.

Ahlaksız evlad ölsede acıma. Böyleleri babasından önce ölse daha iyidir.

Sadinin çöller geçmeden denizler aşmadan muradına nasıl erdiğini bilmez misin? Çocukluğunda  iyi hocalardan büyüklerden ders almış ensesine tokat yemiş ve sonra büyüdüğünde de safa sürmüştür. Bu da Allah'ın ona bir lütfudur.

Büyüklerin emirlerini dinleyenler çok geçmeden kendileri buyruk sahibi olurlar.