2018 sonlarına doğru sinemada yaşanan kampanyalı biletlerle birlikte hem tüketicinin hem de film yapımcılarıyla Mars Group’un sahip olduğu Cinemaximum arasında yaşanan mısır parası polemiği film gişelerinde büyük düşüşe sebep oldu.

İZLEYİCİ SİNEMADAN ZORLA UZAKLAŞTIRILDI

Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar, Mahsun Kırmızıgül gibi Türkiye’de gişede en karlı filmlere imza atan isimler Cinemaximum’un biletlere mısır parası dahil ederek hem tüketiciyi ekstra ürün almaya zorlaması hem de filme giden paradan fazla pay alması sebebiyle filmlerini gösterime sokmamış, uygulamayı protesto etmişti. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla çıkarılan “sinema yasası” ile kampanyalı bilet uygulaması sona erdirilirken yapımcının payı ile salon sahiplerinin payı arasında denge kurulmuştu. Ancak tüketici için zaten pahalı olan biletler üzerinde bir değişiklik olmadığı için yapımcıların sadece kendi karını düşünmesi, filmlerini gösterime sokmayan yapımcıların geçmişte aynı salon sahiplerini tekel haline getirecek kadar uzun süre filmlerini salonlarda tutması ve bağımsız sinemacılara fırsat tanınmaması, seyirci ile bu isimler arasında mesafeyi giderek açtı.

TÜKETİCİ SİNEMA SALONLARINI TERCİH ETMİYOR

Günümüzde sinema tüketiminde dijital mecraların giderek zenginlik kazanması ve bilet fiyatlarının geldiği noktada sinemada düşüşün yaşanması bekleniyordu. Bu düşüş 2019 yılında beklenenin de üzerine çıktı. Türk filmleri 2018 yılına oranla 11.595.624 kadar izleyici kaybetti. Yabancı filmlerle  birlikte bu rakam 11.711.500 kişiyi buldu.