Geçtiğimiz yıl sinema severleri, sinema sahiplerini ve film üreten insanları anlaşmazlığa sürükleyen bir dönem yaşandı. Bu süreçte Türkiye’de en çok müşteri çeken ve neredeyse tekelleşen Mars Cinema Group, bilet fiyatlarına kampanyalarla beraber ek ücret ekleyince yapımcılar bu duruma karşı çıkmış, haklarının gasp edildiğini savunmuştu. Üstelik filmlerden önce yayınlanan ve seyir zevkini etkileyen 30 dakikaya yakın bir reklam süresi koyan Mars Cinema, seyircilerden de büyük tepki çekmişti. Yine bu süreçte sinemalara İlgili Bakanlar ve Cumhurbaşkanı onayıyla “sansür yasası” gelmişti. 22 Ekim tarihinden itibaren bu yasa tüm koşullarıyla beraber yürürlüğe giriyor. 

TELEVİZYON VE DİJİTAL PLATFORMLARDA EŞZAMANLI GÖSTERİME SON!

Düzenlemede “Sinema salonlarında ilk kez ticari dolaşıma girecek değerlendirme ve sınıflandırması yapılmış sinema filmleri, gösterime girdiği tarihten itibaren ücretli yayın yapılan kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda beş ay geçmeden, ücretsiz yayın yapılan uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda altı ay geçmeden ticari amaçla yayınlanamaz veya umuma iletilemez.”  Maddesi yer alıyor.

REKLAM SÜRELERİ 10 DAKİKA

Yaklaşık 30 dakikaya ulaşan reklam süreleri yeni düzenlemeyle birlikte 10 dakikaya inecek ve sinema seyircisine reklamdan çok vizyondaki ve vizyona girecek filmlerin fragmanları gösterilecek.

MISIR KAVGASINDAKİ GELİŞMELER

Bu gerilime damgasını vuran seyirciyi de çok düşündüren meşhur “mısır savaşları” sorunu yönetmelikte yer alan “Sinema salonu işletmecileri ya da sinema filmi bileti satan diğer gerçek veya tüzel kişiler, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamaz, sinema biletini başka bir ürün veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.” hükmüyle son buluyor. Bu şekilde bilet satıcıları, müşteriyi ekstra bir ürün almaya zorlayamayacak.

YAŞ SINIRI UYGULAMASINDA YENİ DETAYLAR

Özellikle çocukların psikolojik gelişimini korumaya almak adına yaş sınırı uygulaması çeşitlendi ve yeni kategoriler eklendi. “Genel İzleyici, 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+ ve 18+” olarak yeniden düzenlendi. Aile ile beraber izlenebilen filmler için yaş sınırının yanına A sembolü eklenecek.