Van gölünün kuzeybatı kıyısında yer alan Ahlat, tarihte Urartulardan Osmanlılara kadar çeşitli devlet ve hanedanların idaresinde kalmıştır.

On ikinci yüzyılın başlarından itibaren Ahlatşahlar hanedanının başşehri olan Ahlat, bu dönemde İslam aleminin en büyük şehirlerinden biri haline gelmiş ve tarihinin en parlak devrini yaşamıştır.

Tarihin akışı içerisinde zaman zaman tahribata uğrayan  ve gördüğü eski ilgiyi kaybeden Ahlat, İkinci Abdülhamit devrinde Bitlis vilayetine bağlanmıştır.

Günümüzde Ahlat'a tarihi ve mimari değeri olan altı kumbet, üç mescit ve bir kale vardır. Ahlat özellikle sanat değeri yüksek mezar taşlarıyla meşhurdur. Akkoyunlu hanedanından Bayındır Beyin türbesi Ahlat'ın en güzel  abidelerinden biridir.

Osmanlı devrinde yapılan eserlerin başında, Kanuni zamanında göl kıyısında inşa edilen hisar gelir. Hisar, İkinci Selim devrinde bir dış kale ile çevrilmiştir. Hisarın yanında İskender Paşa camii ile bir hamam, dış kale kısmında da Kadı Camii bulunmaktadır.

Hadis: Sizden birinizin urganını alıpsırtında bir bağ odun getirip satması ve böylece Allah'ın onun itibarını koruması, bir şey verip vermeyecekleri belli olmayan kimselerden dilenmesinden daha hayırlıdır. (Buhari)

İlim kaybolmadıkça, depremler çoğalmadıkça, zaman kısalmadıkça, fitneler ortaya çıkmadıkça, herç yani cinayetler artmadıkça ve elinizde mal çoğalıp taşmadıkça kıyamet kopmaz. (Buhari)

Ayet: Göklerde ve yerde ne varsa hep Onundur. Şüphe yok ki, kimseye muhtaç olmayan, her türlü övgüye layık olan yalnız Allah'tır. ( Hac; 22/ 64)

Hadis: Doğruluk,gönle huzur verir; yalan ise, insanın kalbinde endişe ve ızdıraba sebep olur. (Tirmizi).

Osmanlı Devleti Döneminin haritacı ve Denizcisi '' Kitabı bahriye'' Müellifi, Piri Reisin  vefatı, 1553)

Osmanlı - Rus savaşında 8 Temmuz da Başlayan Plevne Muharebeleri tamamlandı. (1877-1878)