İranlı ünlü ressam Seher Khalkhalian genellikle toplumsal olaylara değinen resimleri ile tanınmış olmasına rağmen doğa resimleri yapmayı da çok sevdiğini söyledi.

Seher Khalkhalian özellikle doğa resimleri çalışmalarında Türkiye’yi neden tercih ettiğini “Doğa resimleri yaparken en çok Türkiye’de olmayı seviyorum. ÇünküTürkiye, resim yapmak için adeta doğal bir stüdyo. İstediğim gibi çalışabileceğim o kadar güzel mekânlar var ki ayrılmak istemiyorum. Türkiye’nin doğal güzelliklerinin yanında tarihteki savaşların yıkıcı etkilerini gösteren tarihi kalıntılar da bulunuyor. Bu ülke tarihteki pek çok önemli olaya tanıklık etmiş mekânlarla dolu. Bunları resme yansıtmak ve insanlara anlatabilmek istiyorum.” şeklindeki sözleri ile ifade etti.

İnsanlar Mecburiyet Karşısında Pek Çok Zorluğu Göze Alarak Göçmen Olmayı Seçiyor

İran-Irak Savaşı sırasında dünyaya geldiği Tahran’dan daha çocuk yaşındayken göçmek zorunda kalan Sahar Khalkhalian göçmenlerin sorunlarına da değinen çalışmalarıyla tanınıyor. Sahar Khalkhalian göçmen olmanın zorluklarını anlatan resimlerinde yer alan sembollerin ve figürlerin kendi iç dünyasının yansımaları olduğunu “Çıplak Göçmenler isimliseride yer alan resimlerim, göç etmek zorunda kalan insanların yaşadığı zorlukları anlatıyor. Yüzü olmayan, ağızları olmayan insan figürleri ile göçmenlerin ana dilini kullanamadığını ifade etmeye çalıştım.

Bir göçmenin anadili onun sadece evde kullanabildiği öz kültürünün bir ifadesidir. Bu özgürlüğü ancak evinin duvarları içinde yaşayabilen göçmenler için anadilini konuşabilmek çok önemlidir. Hatta kendi dilini konuşan bir insan gördüğünde sanki anavatanını görmüş gibi sevinir. Kimse anayurdunu zorunlu olmadıkça bırakıp yabancı bir ülkede kimliğini kaybetmek için göçmen olmak istemez. İnsanlar mecburiyetler karşısında pek çok zorluğu göze alarak göçmen olmayı seçiyorlar. Aslında bu yaşam ve ölüm arasında bir seçim olduğu için her insan gibi yaşamı seçiyorlar.” Diyerek açıklama getiriyor.