Şeytanın insanı küfre sürükleme yollarından biri de onu şüphe ve tereddüde sürükleyebilecek sorulardır.

Kalpten geçen bu sorular, şüphesiz şeytanın vesvesesi ile meydana gelmektedir. 

Bu soruların en tehlikesini bizzat Allah Resulü sav bize şöyle haber vermiştir: '' Şeytan sizden birinize gelerek filan ve filan şeyi kim yarattı? der. '' İş bu dereceye varınca o kimsen Allah'a sığınsın ve o düşünceden uzaklaşsın!'' (Buhari)

Bazı rivayetlerde; Allah'a iman iman ettim, desin!'' .(Müslim) ilavesi de vardır. 

Kuruntulu kişilerin, takıntıları imanlarına zarar vermez. Hz. Peygamber, Allah Teala içlerinden geçen fena şeylerde amel etmedikçe veya onu konuşmadıkça o şey yüzünden ümmetimi hesaba çekmeyecektir, buyurmuştur. (Buhari)

Vesveseden kurtulmanın en büyük etkisi, şeytana taviz vermemektir. Bazı insan yıkanır, veya abdest alır sonra kendinde eksik yaptım şüphesi ile tekrar yıkanır ve tekrar abdest alır. İşte bunun en büyük ilacı Ben yıkandım, abdestimi aldım, deyip tekrarlanmayacak.  

Bu gibi illetlerden kurtulmak için, Nas,  Felak ve Ayetel Kürsi surelerini okumalıdır.

Nas Suresinin anlamı: '' De ki, insanların kalplerine vesvese sokan, insan Allah'ı andığında pusuya çekilen cin ve insan şeytanın şerrinden insanların Rabbine insanların Malikine mutlak sahip  ve hakimine insanların ilahına sığınırım''.

Felak Suresinin anlamı: '' De ki, yarattığı şeylerin şerrinden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ve kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden sabahın Rabbine sığınırım.''

***

Hadis: Kim din kardeşinin hakkına girdiyse, altın ve gümüşün geçmediği  kıyamet günü gelmeden kendisiyle helalleşsin. 

Aksi takdirde salih ameli varsa yaptığı zulüm miktarınca sevabından alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa da  zulmettiği kardeşinin günahından ona yüklenir.