Taksim'de yapımı süren yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatında sona geliniyor. 

İnşaatın yüzde 90'ı tamamlandı. Merkez 29 Ekim'de açıkalacak.

Yeni inşaatın başlamasının ardından gündeme gelen "Atatürk Kültür Merkezi" isminin değişeceği iddialarında yeni bir gelişme yaşandı.

Hürriyet'ten İhsan Yılmaz, bugünkü yazısında AKM ile ilgili bilgilendirmelerde yaptı.

Yılmaz'ın yazısından bir bölüm şöyle:

- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy medya kurumlarının yöneticileriyle dün bir araya gelerek kaba inşaatının yüzde 90’ı tamamlanan yeni AKM binası hakkında bilgi verdi. Galataport’tan başlayıp Galata Kulesi’yle devam eden Beyoğlu Kültür Yolu projesinin açılacak yeni AKM binasıyla tamamlanacağını söyleyen Bakan Ersoy bu çapta bir merkezi inşa ederken amaçlarının İstanbul’u dünya çapında öncü bir kültür sanat şehri yapmak olduğunu söyledi.

- Atatürk Kültür Merkezi’nin dünyadaki en önemli 10 kültür merkezi arasında yer alacağını söyleyen Bakan Ersoy, “Atatürk Kültür Merkezi’nin 100 bin metrekarelik bir kapalı alanı var. Bu projeyi yaparken amacımız İstanbul’un dünya çapında öncü kültür sanat şehri olmasıdır. Atatürk Kültür Merkezi’nin açılış tarihini Cumhurbaşkanımız 29 Ekim olarak açıkladı. Merkezin kaba inşaatının yüzde 90’ı bitti. 1.8 milyar liraya tamamlamayı düşünüyoruz. Merkez dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında 32 ay gibi kısa bir sürede inşaatı tamamlanmış olacak” diye konuştu.

- Atatürk Kültür Merkezi’nin yapısı itibarıyla farklı bir yönetim modeline ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakan Ersoy, bu yüzden Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Döner Sermaye İşletmesi’nin içinde farklı bir birim oluşturulduğunu belirtti: “Böylece AKM’ye profesyonel yönetici atanma hakkı tanındı. Ayrıca konusunda uzmanlaşmış bir ekip işin başında bulunacak. Örnekleri Las Vegas’ta görülebilecek son teknoloji sahne mekanikleri uygulanıyor. Bunları işletmek için uzman kadrolar alınacak. Bu kararname ile dışarıdan 80 tane uzman kadro atanabilecek. Bakanlık’tan da 20 kişilik bir uzman kadro bu ekibe dahil edilecek. 100 kişilik özel bir kadro AKM’yi yönetecek. Atatürk Kültür Merkezi’nde aynı zamanda bir sanat danışma kurulu oluşturuyoruz. Bu sanat danışma kurulu dünyada ve Türkiye’de isim yapmış sanatçılarla görüşüyor. AKM’de içerik üretimi için destek alınacak onlardan da. Ayrıca Bakanlığa bağlı genel müdürlükler de bu kurulun içinde yer alacak.”

- Taksim’in yeni simgesi olacak Atatürk Kültür Merkezi’nin ilk göze çarpan yanı binanın içindeki devasa kırmızı küre. Bu kürenin içinde Merkez’in en önemli bölümü olan 2 bin 38 kişilik büyük opera salonu bulunuyor. Mimar Murat Tabanlıoğlu salonun balkonlarına çıkan merdivenlerde bir önceki binanın mimarı olan babası Hayati Tabanlıoğlu’na selam göndererek eski binadaki merdivenleri andıran bir tasarım kullanmış. Büyük salondaki sahne çukuru 118 kişilik bir orkestrayı alacak büyüklükte. Sahne ve sahne gerisi ise en büyük prodüksüyonlara yetecek hacme sahip.

- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir soru üzerine Atatürk Kültür Merkezi adının değişmeyeceğini, hatta yeni logoyu hazırlattıklarını söyledi. AKM yazan yeni logo, binanın simgesi kırmızı küreden esinlenilerek yaratılmış.


 

Editör: Haber Merkezi