İnsanın ömrünü veya vaktini boş, faydasız ve gelişi güzel şeylerle zayi etmesi anlamına gelen zaman fırsatı da dinimiz tarafından yasaklanan hususlardan biridir. Bu konu ile ilgili olarak sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

''İki nimet vardır ki, bunlar hakkında çoğu kimse aldanmıştır. Onlar da sıhhat ve boş vakittir'' (Buhari)

Zaman insanın sahip olduğu en değerli sermayedir. Bu sermayeyi kaybetmek te onu dolu dolu yaşa tıp kıymetini artırmak da bizim elimizdedir.

Bize düşen görev içinde bulunduğumuz anı en güzel ve en yararlı bir şekilde değerlendirmektir. O halde boş kaldın mı yine kalk başka bir iş ve ibadetle yorul. İnşirah ayeti de buna işaret etmektedir.

Ayette Resulullah sav ve onun şahsında müslümanlardan bütün vakitlerini hayırlı ve yararlı faaliyetlerde değerlendirmeleri, ibadet, dua, tebliğ ve irşad gibi dini faaliyetlerin de; çalışma, üretme, yardımlaşma ve dayanışma gibi dünyevi faaliyetlerin de hakkını vermeleri, vakitlerini israf etmemeleri istenmiştir. 

Ayet; Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin; eğer kendisine kulluk ediyorsanız. (Bakara; 2/ 172)

Hadis; Seni, kendisine emanet edilen hiçbir şeyin zayi olmadığı Allaha emanet ediyorum. (İbn. Mace)

Bir konuda sana inandığı halde, kardeşine yalan söylemen ne kadar büyük bir ihanettir. (Ebu Davud)

Yüce Allah'ın ismi anılarak başlanmayan her önemli söz veye iş bereketsizdir. (Ahmed İbn. Hanbel)

Mümin; ırza, namusa dil uzatan, lanet eden, çirkin işler yapan, edepsiz konuşan kimse değildir.(Tirmizi)

Allah'ım! Bildiğin her şey için Senden bağışlanma diliyorum. Şüphesiz ki Sen, bütün gizli şeyleri çok iyi bilensin. (Tirmizi)