Zekâtlar, Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlarla köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

(Tevbe, 60)

Malın belirli bir bölümünü Müslüman olan fakirlere vermek demek olan zekat, İslamın beş şartından birisidir ve mali bir ibadettir. Toplum varlığının sağlıklı bir şekilde sürebilmesi, toplumsal dengenin sağlanması gibi maksatları bulunan ve zenginlerin üzerinde fakirlerin hakkı olan zekat, insanların birbirlerinin hakkını gözetmesi ve fakirlerin refah seviyelerini yükseltmeleri açısından son derece önemlidir.

ZEKAT, BİR SOSYAL YARDIMLAŞMA SİSTEMİDİR:

Sözlük anlamlarından birisi de “temizlenmek” olan zekat, malı bereketlendirir ve çoğalmasını sağlar. Mali olarak zayıf olan kesimlerinin zekat ile desteklenmesi, fakirlerin yüzlerinin güldürülmesi, toplumun zenginlerine verilen bir görevdir.

 ZEKATI GECİKTİRMEDEN VERMEK ESASTIR:

Zekatı verme zamanı gelince, geciktirmeden yerine getirmek son derece önemlidir. Üzerinden bir yıl geçmesi gereken gelirler için yıl dolduğunda, gerekmeyenler için ise gelir elde edildiğinde makul süre içinde vermek gereklidir.

SAHABENİN ZEKAT ANLAYIŞI:

Sahabeyi Kiram, zekatını Ramazan ayından bir ay önce verirdi ki, fakirler, Ramazana girmeden her türlü ihtiyacını alsın ve daha huzurlu bir ramazan ayı geçirirdi. Şimdi ise, müslümanlar zekatını Ramazan ayı ortalarına kadar uzatıyor..Ayrıca fakirin gönlü kırılmasın diye zekatı gizli vermek daha onurlu bir iştir. Başkalarının gözleri önünde al, bu benim zekatımdır diyerek verecek olursa o riyadan başka bir şey değildir.

Zekatını verdiğin fakirin ruhu incitmemeli.

Ramazan ayında zekat toplayan dernek, kuruluş, cemiyet veya hesap numaraları açarak Afrika ve ya fakir ülkelere dağıtıyoruz. gibi ilanlara daha dikkat ederek uyanık olmak gerekir. Zengin kişiler, iş adamları verdiği zekatın yerine ulaşıp ulaşmadığından emin olmalıdır.

Şimdiden zekatını hakkıyla veren ehli müslümanların ibadetlerini Cenabı Allah kabul buyursun. Bu mübarek ayın hürmetine içinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtulmamıza vesile olsun. Ramazan ayınız mübarek ve bereketli olsun. Gücü yeten müslümanlar önce hısım akrabadan başlayarak, kendi çevresindeki fakirleri gözetme ve ihtiyaçlarını gidermelidir. Peygamber efendimiz, mahallende aç varken tok yatan bizden değildir, buyuruyor. Sosyal hayatta vakıf kurarak, biz fakir öğrencilere zekattan burs veriyoruz sözlerine de kapılmasınlar. En güzeli zekatını tanıdığın fakire elinle vermen daha efdal, en azından kalbi mutmain olur.

Cenabı Allah akıbetimizi hayreylesin...