Fakir kardeşe zekat verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir. (el-Hidaye)

Hatta zekat verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır. Çünkü bunda hem zekat borcunu ödeme, hem de sıla-ı rahim vardır.

Hz. Peygamber sav sadakasını hısımlarına veren için iki ecir verilir. ''Hısımlık ecri ve sadaka ecri'' (Buhari) buyurarak bunu teşvik etmiştir.

ZEKAT VERİLEN KİŞİNİN ZENGİN OLDUĞU ORTAYA ÇIKARSA NE YAPMAK GEREKİR?

Zekat mükellefi, kime zekat verdiğini araştırmalıdır. Araştırma sonucu zekat verilecek kişilerden olduğu kanaatine ulaştığı birisine zekat verir, daha sonra bu kimsenin zekat verilecek kişilerden olmadığı ortaya çıkarsa zekatı geçerli olur.

Araştırma yapılmaksızın zekat verir  ve daha sonra bu kimsenin zekat verilebilecek kişilerden olduğu ortaya çıkarsa, zekatı geçerlidir. Ancak böyle olmadığı anlaşılırsa zekatı geçerli olmaz, yeniden verilmesi gerekir.

İTİKAF

Anlam arayışındaki insanın iç alemine yolculuğunu, vicdani muhasebesini ve yaratılanı ile kulluk ilişkisini boyuta taşıma imkanlarından olan itikaf, kifai nitelikli müekked bir sünnettir.

İtikafa, Kadir gecesine denk gelme fırsatı vereceği için Ramazan ayının son on gününde girilmesi önemlidir. Hz. Aişe'nin (r. Anha) Resulü Ekrem sav Ramazanın son on gününde itikafa girerdi. 

O, bu adetine vefatına kadar devam etmiştir. Sonra onun ardından hanımları itikafa girmiştir''. (Buhari) böyle ifade edilmiştir.

İtikafa giren kimsenin namaz kılması, Kur'an okuması, tevbe ve istiğfarda bulunması dua etmesi, tekbir tehlil vb. zikirlerle dilini ve gönlünü süslemesi, Allah'ın eşsiz gücü ve yaratılacağını tefekkür etmesi, dünyevi meseleleri  konuşmaması ilmi okumalar yaparak vaktini değerlendirmesi müstehaptır.

İtikaf erkekler için camide, kadınlar için evlerinin belirli bir alanında ifa edilmelidir. İtikafta bulunan kimse, abdest ve gusül gibi tabii ihtiyaçları için dışarı çıkabilir.

***

Allah'tan korkan kimseden halk da çekinir. Allah'a  itaat  eden kimseye halk da itaat eder.  (Hz.  Ali  as).